Журналистът, режисьорът и кинодокументалистът Пламен Петков е роден на 17 ноември 1970 г. във Видин. Средното си образование завършва в Гимназия с преподаване на чужди езици „Лиляна Димитрова“ – Видин през 1988 г. и е приет за студент СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Психология“. През 1989 г.  става учредител на Независимото студентско дружество, а през 1990 г. и на Федерацията на независимите студентски дружества – първите студентски организации,  трасиращи пътя на демократичните промени в България. Същата година е наблюдател на изборите за Велико народно събрание. Работил е като журналист във в. „Демокрация“ /1994-2000/ и автор на статии за български и чужди издания, репортер и продуцент е на икономическото предаване „Бизнесът“ по  bTV /2000-2007/. През периода 2001 – 2007 г. е и кореспондент на телевизията в най-горещите точки на планетата – Югославия /1999/, Израел /2001/, Киев /2004/ и др. Междувременно завършва  и втората си магистратура в колежа „Емерсън“ в Бостън, САЩ, специалност „Медия и визуални изкуства“, и преподава  по дисциплината „PR и реклама“ в Нов български университет. През 2007 г. създава продуцентската си компания „Котраг Продакшънс“, която се занимава предимно с производството на филми.

Пламен Петков е режисьор, сценарист и продуцент на едни от най-гледаните и дискутирани документални филми – „Подмяната 10-ти“ /2005/, „Наводненията“, „Тайните на Втората световна“, „Прозорец към Индия“, „Гробницата на Баскет“, „Приказки от старото време“, „49,172“ /2016/ и др.

Най-голямо признание като кинодокументалист обаче му носят историко-документалната поредица „Българите“ /2006-2007/ и двусерийния филм „Освободителите на България“ /2008/. Десет серийният филм „Българите“ е създаден след като неговият сценарист и режисьор изминава с автомобил над 30 000 километра в търсене на прародината на българското племе – от България до Сибир, Алтай, Тяншан и Памир, и до границите с Монголия, Китай и Северен Афганистан. През 2007 г. филмът е пуснат и на диск в огромен тираж с всекидневника „Стандарт“ и изкупен за броени дни.

Не по-малко популярни са и книгите на Пламен Петков – „Българите“ /2007/, „Освободителите на България“ /2009/ и „Българите преди България“ /2012/,  която е посветена на величествената съдба на прабългарите преди основаването на Аспарухова България през 681 г. В нея са събрани древни текстове, които разказват за техния бит, култура, обичаи и нрави. Тя съдържа и не показвани до издаването ѝ снимки и илюстрации за времето, когато се е раждал българският народ.

Носител е на  – Специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „Балфест“ /2005/ за филма „Подмяната 10-ти“ и журналистическия приз за проявено родолюбие и утвърждаване на българщината „Дядо Йоцо“ /2008/ за поредицата „Българите“. През 2007 г. той стана първият носител на новоучредената специална награда за индивидуален принос за съхраняването и утвърждаването на българската идентичност на община Видин.

Към датата на първата публикация за Пламен Петков в настоящия сайт той е преподавател в университета „Харвард“, Кеймбридж, САЩ.