Пламен Петков е роден на 17 ноември 1970 г. във Видин. Средното си образование завършва в Гимназия с преподаване на чужди езици “Лиляна Димитрова” – Видин през 1988 г. и е приет за студент СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Психология”. През 1989 г.  става учредител на Независимото студентско дружество, а през 1990 г. и на Федерацията на независимите студентски дружества – първите студенски организации  трасиращи пътя на демократичните промени в България. Същата година е наблюдател на изборите за Велико народно събрание. Работил е като журналист във в. “Демокрация”/1994-2000/ и автор на статии за български и чужди издания, репортер и продуцент е на икономическото предаване “Бизнесът” по  bTV /2000-2007/. През периода 2001 – 2007 г. е и кореспондент на телевизията в най-горещите точки на планетата – Югославия, Израел /2001/, Киев /2004/ и др. Междувременно завършва  и втората си магистратура в колежа “Емерсън” в Бостън, САЩ, специалност “Медия и визуални изкуства”, и преподава  по дисциплината “PR и реклама” в Нов български университет. През 2007 г. създава продуцентската си компания “Котраг Продакшънс”, която се занимава предимно с производството на филми.

Пламен Петков е режисьор, сценарист и продуцент на едни от най-гледаните и дискутирани документални филми – “Подмяната 10-ти” /2005/, “Наводненията”, “Тайните на Втората световна”, “Прозорец към Индия”, “Гробницата на Баскет”, “Приказки от старото време”, “49,172” /2016/ и др.

Най-голямо признание като кино-документалист обаче му носят историко-документалната поредица “Българите” /2006-2007/ и двусерийния филм “Освободителите на България” /2008/. Десетсерийния филм “Българите” е създаден след като неговият сценарист и режисьор изминава с автомобил над 30 000 километра в търсене на прародината на българското племе – от България до Сибир, Алтай, Тяншан и Памир, до границите с Монголия, Китай и Северен Афганистан. През 2007 г. филмът е пуснат и на диск в огромен тираж с всекидневника “Стандарт” и изкупен за броени дни.

Не по-малко популярни са и книгите Пламен Петков – “Българите” /2007/, “Освободителите на България” /2009/ и “Българите преди България” /2012/,  която е посветена на величествената съдба на прабългарите преди основоването на Аспарухова България през 681 г.. В нея са събрани древни текстове, които разказват за техния бит, култура, обичаи и нрави. Тя съдържа и непоказвани до издаването ѝ снимки и илюстрации за времето, когато се е раждал българският народ.

Носител е на  – Специалната награда на журито на Международния филмов фестивал “Балфест” /2005/ за филма “Подмяната 10-ти” и журналистическия приз за проявено родолюбие и утвърждаване на българщината “Дядо Йоцо” /2008/ за поредицата “Българите”. През 2007 г. той стана първият носител на новоучредената специална награда за индивидуален принос за съхраняването и утвърждаването на българската идентичност на община Видин.

Към датата на първата публикация за Пламен Петков в настоящия сайт той е преподавател в университета “Харвард”, Кеймридж, САЩ.