Актьорът Юлиян Петров е роден във Видин през 1990 г. Родовият му корен е от с. Медковец, Монтанско, а баща му е военен, благодарение на което семейството сменя много адреси в страната и през 2002 г. се установява в гр. Русе, където той завършва средното си образование в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, специалност „Маркетинг“. В детските и младежките си години се увлича по спорта и се занимава с баскетбол, волейбол, футбол, водна топка и бокс, но благодарение на класната си ръководителка и преподавателка по български език и литература  се насочва към актьорството, преминава през театрална школа на Драматичен театър „Сава Огнянов“- Русе и е приет за студент по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Ивайло Христов. Завършва академията през 2013 г., но още от втори курс е ангажиран в постановки  на Младежки театър „Николай Бинев“ и през 2015 г. окончателно е включен в щатния състав на трупата му.

Има в творческата си биография вече десетки роли. Играл е или играе в постановките – „Майстора и Маргарита“ по Михаил Булгаков, „Експериментът“ по Филип Зимбардо, „Съблечи се за вечеря“ от Марк Камолети, „Момо“ от Михаел Енде, „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир, „По-полека“ от Стайко Мурджев и Ваня Щерева, „Камъни в джобовете“ от Мари Джоунс, „Бременските музиканти“ от Братя Грим, „Еквус“ от Питър Шафър, „Пинокио“ от Карло Колоди, „Лунните деца“ от Майкъл Уелър, „Три сватби и едно възкресение“ от Карло Голдони и много други, които театърът представя не само на своята сцена.

Юлиян Петров участва успешно и във филмите „Пеещите обувки“, който печели „Сребърен Георги“ и „Каръци“, който печели „Златен Георги“ на Московския кинофестивал, но ролята, която го представи най-мащабно на българската телевизионна публика, е на Чочо в сериала „Скъпи наследници“ по bТV, от който са излъчени 170 серии.