Чавдар Янакиев Петров е роден на 14 октомври 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенско. Средното си образование завършва през 1974 г. в Художествената гимназия – Казанлък, а висше във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“ през 1980 г. Същата година се установява във Видин. През 1995 г. е бил на специализация в ателиетата на  „Cite des arts“ в Париж. Работил е като учител по изобразително изкуство в СОУ “Св.св. Кирил и Методий“- Видин, но предпочита да е на свободна практика като художник.

     Изкуствоведи дават следните характеристики на изразните му средства – „…акцент в творчеството му са река Дунав, водата и нейните обитатели, които са изобразени по своеобразен начин, като някакъв фантасмагоричен, сюреалистичен свят. Впечатляващо е умението му да разглобява видимото  и да го преподрежда в свой специфичен абстрактен свят. Реката е неговият живописен изказ на красивата метафора за пътуването, а подводния свят се слива с реалния живот  на брега по завладяващ живописен начин. Любимият му цвят е синьото във всичките му нюанси – от бледосиньо , почти бяло, през наситено тюркоазено до тъмновиолетово. Той е майстор на монохромната живопис, за което свидетелстват нощните му пейзажи , оцветени във всички нюанси на сивото до черно и изпълнени с релефна техника. Използва и контрасните цветни петна  в пламтящо червено и топло оранжево, вдъхновени от изгрева и огъня. Впечатляват  и ескизните образи от градската градина на Видин и уличния пейзаж“.

     Чавдар Петров има над 20 самостоятелни изложби в София, Видин, Пловдив, Плевен и други градове. Участвал е в почти всички ОХИ в окръжните художествени галерии. Една от най-мащабните му ретроспективни самостоятелни изложби бе аранжирана в галерията на СБХ на ул. “Шипка 6“ през 2015 г. под мотото „60 + 60“ и със заглавие „Монолог в стената“. Негови картини са включвани в представителни изложби на български художници в Сърбия и Черна гора, Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Германия, Франция, Австрия, Южна Корея и др. Във Видин създаде традицията картини и изложби да се аранжират в района на Стамбол Капия, на понтона сред река Дунав и в крепостта „Баба Вида“.

     Творби на Чавдар Петров са включени във фондовете на НХГ и почти всички окръжни и градски галерии в страната, както и в чужбина – Сърбия, Румъния, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Русия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания и др.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват маслените му платна – „Поколения“, „Карнавал I“, Пейзаж“, „Послание“, „Умора“, „Балада за 17-те партизани“, „Вакханалия“, „Пейзаж“, „Пейзаж“, „Бягство в Египет“, „Градина в бяло“, „Композиция“, „И този ден си отива“ и „Отминаващ ден“.

     Член е на СБХ от 1985 г. Носител е на награди от тематични изложби на СБХ, Габрово /“Човекът и трудът“ /1985/ и „Международно бианале на хумора и сатирата“ /1994/, Румъния /1998/, Бургас /“Приятели на морето“ /2010/. През 2016 г. получи Националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“.