Художникът – реставратор Цветко Цветков е роден на 29 декември 1940 г. в с. Видбол /днес гр. Дунавци/. Средното си образование завършва във Видинската гимназия през 1958 г. и след отбиването на редовната си военна служба през 1960 г. е приет за студент в Художествената академия в Прага, Чехословакия, където 6 години следва живопис и 3 години специализира реставрация при проф. Богослав Слански. През 1970 г. се завръща в България и като художник-реставратор е на разположение на Министерството на културата и Института по паметниците на културата. Работил е на територията на България, Германия, Чехия и Словакия. Притежава лиценз за реставраторска дейност и многократно е включван в комисии на Министерството на културата по проблемите на културно-историческото наследство.

Цветко Цветков е реставрирал иконописи в над 200 църкви, катедрали и религиозни обители и хиляди икони и живописни пана. Сред най-значимите му обекти в България са – Раковишкия и Бачковския манастири. Реставрира изцяло стенописите в къщата в Моравия, в която е бил заточен Методий. Във Видин е реставрирал стенописите в църквата „Св.Петка“ и в Къщата с куклите. Заедно с арх. Стоян Анев са изработили проекта за реставрация на иконописите във Видинската синагога след бъдещото ѝ възстановяване.

Със свои живописни творби е участвал в много Общи художествени изложби в София и страната и картините му са собственост както на художествени галерии и институции, така и на частни колекции.

В Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват маслените му картини „Натюрморт със свещник“ и „Пейзаж от Прага“.