Художникът Цветан Тимотеев е роден на 23 август 1948 г. в с. Гъмзово. Средното си образование завършва в Художествената гимназия в София, а висше във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Стенопис“ в класа на проф. Никола Гелов през 1972 г. Работил е като уредник в Художествена галерия „Никола Петров“ и като преподавател по изобразително изкуство в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Видин.

Творческата му дейност е в областта на живописта, графиката и рисунката, като реализира и редица произведения на декоративно-приложното изкуство в учреждения, училища и детски градини. Красимир Кръстев /виж отделна статия/ дава следната характеристика на творчеството му „В графичните си творби прави „портрет на времето и пространството“. Сюжетите му са свързани предимно с най-обикновени неща от всекидневието и родния край. Виртуозна лекота и лека недоисказаност в разкриването на сюжета виждаме в ранните му живописни творби. По-късно имаме тенденция към известно отдръпване от натурата с цел да се получи възможно чист живописен израз“. Друг изкуствовед добавя при откриването на изложбата му в галерия „АСТРИ“ – София /2020/ – „Спецификата и техниката на рисуване са производни на неговата личностна характеристика – сложна, деликатна, на моменти експресивна. Полагането на боите е в неговата си, „Лична авторска“ техника – от акварел, през гваж, темпера и акрил до маслени бои в различни комбинации и съотношения. За да бъдат уловени и предадени най-точно онези най-съществени мигове на тайнство, на друга реалност, на процедената в мрака светлина, на звука от камбана“.

Цветан Тимотеев участва в многобройни общи, групови и национални изложби, както и в тематични изложби на български автори в Германия, Сърбия, Македония, Румъния и други европейски страни. Урежда самостоятелни изложби в България, Италия, Румъния и Сърбия.

Последните му самостоятелни изяви във Видин са през 2011 г., когато експонира самостоятелна изложба „Ръце“ в  Румънски културно-информационен център  и през 2013 г. по повод на своята 65-та годишнина, когато организира ретроспективната си изложба „Къса дистанция“ в Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин, а последните му самостоятелни изложби в България са в софийските галерии „Артамонцев“ /2004, 2005, 2006, 2007/ и „АСТРИ“ /2020/.

Член е на Съюза на българските художници от 1982 г.

Носител е на награди за живопис  в Румъния, гр. Решице /1999/, на СБХ от Националната изложба „Пейзаж“ /2007/ и на Враца /2022/.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват маслените му картини „Новодомци“, „Краят на Деня“, „Гласове“, „Фрагменти“, „Спомен за деня 1943“, „Портрет“, „Лична диагностика II“, „На брега“, „Бряг 2“ и „Бряг 3“, акварелите „Пейзаж“, „Рисунка II“ и „Стопанин на сенокос“ и графиките „Неделен ден“, „Извисяване“ и „Празник на село“.

Картината „Пейзаж“ от Цветан Тимотеев от изложбата „Посоки“ на ХГ „Никола Петров“ /2010/