Актрисата Цветана Петкова Дакова е родена на 24 октомври 1962 г. в с. Галиче, Врачанска област. Основното си образование завършва в гр. Враца, средно в 10 ЕСПУ – София през 1980 г., а висше по задочен път в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класовете на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Пламен Марков през 1998 г., специалност „Актьорско майсторство“.

Първите ѝ стъпки на сцената са още през ученическите години в Младежкото студио при Врачанския драматичен театър  с ръководител Георги Горанов. Професионалната ѝ актьорска кариера започва през 1986 г. във Драматичен театър „Владимир Трандафилов“ – Видин, като стажант-актьор и продължава в театрите в Силистра и Разград. През 1991 г. отново се завръща на Видинската театрална сцена.

Цветана Дакова има десетки участия в драматични, комедийни и детски пиеси, но сред най-успешните ѝ роли са – Наташа в „На дъното“ от Максим Горки, Антигона в „Антигона“ от Жан Ануи, Нанон в „Йожени Гранде“ от Оноре Балзак, Венера Калдъръмова в „Младоженецът“ от Емил Манов, Клодин в „Ана Бижуто“ от Марк Амолети, Лео в „Ужасните родители“ от Жан Кокто, Г-ца Дюмюр в „Скок в леглото“ от Рей Куни, Евгени в „Хъшове“ от Иван Вазов, Софрона в „Януари“ от Йордан Радичков, сестра Фостер в „Английският прозорец“ от Рей Куни, Аничка в „Кукли от Куклино“ от Пламен Дипчиков, Принцесата в „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо, Стоянка в „Службогонци“ от Иван Вазов, Зафирка в „Кандидати за славата“ от Иван Вазов, Шърли в „Когато котката я няма“ от Джони Мортимър и Байън Кук, Бианка в „Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир, Марго в „Един непредвиден приятел“ от Роберт Тома, Меги в „Старо село на край света“ от Недялко Йорданов, Бабата в „Районна болница“ от Христо Бойчев и много други.

Майка е на художничката Александрина Дакова /виж отделна статия/.

На снимката са Цветана Дакова и Мара Чапанова в студиото на Радио център-Видин по време на честването на 120-та годишнина на Видинския драматичен театър.