Скулпторът Христо Симеонов е роден на 25 август 1921 г. в с. Макреш. Средното си образование завършва във Видинската мъжка гимназия и е назначен за преподавател в нея. През 1951 г. завършва Художествената академия – София, специалност „Скулптура“ в класа на проф. Иван Фунев. След дипломирането си работи в различни институции и художествени звена.

Христо Симеонов работи в областта на монументалната и портретната скулптура.

Автор е на 18 -те бюста на загиналите партизани от отряд „Георги Бенковски“ експонирани в парка в центъра на родното му село Макреш и е съавтор на паметника на съпротивата в гр. Видин, заедно със скулпторите Методи Измирлиев, Иван Петров и  арх. Иван Татаров. Известни негови творби са и паметника на Антон Попов в гр. Петрич, паметника на Боян Чонос във Видин и бюст-паметника на Тодор Живков в гр. Правец. Участва в авторския колектив създател на паметника на Съветската армия в София, на бюст-паметника на проф. д-р Стоян Киркович в Медицински комплекс „Св. Георги Софийски“ и много други.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват творбите му „Звено“ /предоставена за експониране и стопанисване на читалището в с. Макреш/, „Корейски стрелец“ и „Майката на Г. Стоянов“.

Носител е на националната наградата на Съюза на българските художници „Иван Лазаров“ за монументална скулптура през 1983 г.

Има три дъщери, две от които също за завършили Художествената академия и се занимават с изкуство. Едната от тях е Снежана Христова Симеонова /виж отделна статия/ и също е скулптор, а другата е Цветана Христова Симеонова-Варсанова /виж отделна статия/ е художничка.

Христо Симеонов умира на 17 октомври 2007 г. в София, в ателието си, докато завършва поредната си 3 метрова скулптурна фигура.