Архитектът Тома Върхота е роден през 1872 г. и е чех по народност. Във Видин живее и работи от 1890 г. до 1907 г., първоначално като III-та категория техник-конструктор, а в последствие като архитект. Бил е градски архитект на Видин. По негови проекти във Видин са изградени – Търговския дом /1906/ /по поръчка на Тома Лозанов /виж за него отделна статия/, съборен, за да се изгради Партийния дом, Къщата с куклите /на Ангел Юванов/ /1890/, Военния клуб /1892/ /днес Художествена галерия „Никола Петров“/. Идеята за преобразуване на военния клуб в художествена галерия е от 1960 г. , неин автор е Ангел Будев /виж отделна статия/. Тя е открита на 25 май 1961 г., а през 1976 г. по инициатива на група видински художници неин патрон става Никола Петров /виж отделна статия/. Неговия барелеф, поставен над входа, е дело на скулптора Георги Чапкънов. Има предположения, че Тома Върхота е участвал активно и в проектирането на Катедралния храм „Св. Великомъченик Димитър Солунски“. По негови проекти във Видин и Видинско са още: Дом на театрално дружество „Пчела“- Белоградчик /1894//днес читалище „Развитие“/, Пивоварница на Цоло Ангелов и съдружие, ул. „Кулска“ /1894/, Къща на Йоница Николов /1908//виж за него отделна статия/, Къщата на левия ъгъл срещу Стамбол капия, Къщата на х. Томо А. Попов, ул. „Левски“ №7, Първият офицерски клуб на площад „Бдинци“, бивш „Минерал сувенир“ и др. Част от сградите построени по негови проекти за паметници на културата от национално и местно значение.

След Видин Тома Върхота се премества да живее и работи в Шумен, където по негови проекти са изградени няколко къщи, включително и неговата, които и днес са част от специфичния облик на централната част на града. Той проектира и сградите на държавната болница, бившата сграда на полицейското управление и част от парковото градоустройство. За кратко работи и в гр. Омуртаг, след което се завръща в Шумен и работи на свободна практика.

Умира през 1936 г. в София.

Едни от емблематичните сгради във Видин – несъществуващият вече „Търговски дом“ и „Къщата с куклите“, изградени по проекти на Тома Върота.