Тома Томов при откриване на една от изложбите си във Видин, заедно с Анета Дръгушану /виж отделна статия/.

Тома Ванчов Томов е роден на 19 август 1954 г. във Видин, но родовият му корен е от гр. Дунавци. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, а висше в Медицинска академия – София, специалност „Дентална медицина“ през 1979 г.

Работи живопис, графика и карикатура. Участва в общински, групови, регионални и национални изложби. Има самостоятелни изложби във Видин, Кюстендил и София. Има множество публикувани карикатури и шаржове в местния и национален печат.

Изкуствоведите изтъкват, че…“Неговите силни и топли цветове се преплитат в живописни  картини, а илюстрациите и рисунките му носят особен почерк – с богатство на персонажите и дълбочина на характерите…Социалното и философското внушение се преплитат в интересен диалог между картините. Реализмът в произведенията му граничи с гротеската, без да се превръща в карикатура… Самата гротеска, самата деформация понякога се оказва много по-реална от истинското фотографско изображение. Гротеската като водещо начало преразкрива подтекста на една, да кажем, друга страна на човека“.

Негови творби са притежание както на няколко галерии в страната, така и в много частни колекции у нас и в чужбина.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхранява графиката на Тома Томов „Шаржове“ – туш, акварел 100/70 с Инв.№293.