Тодор Александров Ценов е роден на 26 март 1944 г. в с. Княжева махала, област Монтана. Средното си образование завършва през 1965 г. в Държавното хореографско училище-София с дипломна работа  „Пролетно веселие“- смесен танц от Видинско, консултант проф. Кирил Дженев, отпечатана в книжка 10 /1965/ на Библиотека „Танцово изкуство“. През 1967 г. започва работа в читалище „Климент Охридски“ – Стара Загора като завеждащ художествената самодейност. През следващата година постъпва като хореограф в читалище „Цвят“- Видин, но само след няколко месеца е назначен като методист-инспектор по танцово изкуство в Окръжния център за художествена самодейност, която длъжност изпълнява в продължение на 18 години. В тези години създава и става художествен ръководител на танцовите колективи за народни танци при Икономически техникум – Димово, завода за ризи „Вида“, Природо математическа гимназия, Окръжен профсъюзен дом на културата, Окръжен пионерски дом и Второ основно училище във Видин. Тодор Александров е и сред основателите и хореографите на танцовия колектив към Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. През 1985 г. завършва Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив. След спечелване на конкурси последователно работи като методист и инспектор по танцово изкуство в Софийски окръжен народен съвет и в Българския културно-информационен център в Москва като хореограф-режисьор. Завръщайки се във Видин през 1992 г. поема инициативата за откриването  на хореографски паралелки в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“, за които лично предварително е подготвил учебни програми. С учениците са проведени конкурсни изпити за прием и през 1993 г. паралелките започват учебната си година, а той е назначен за  преподавател по танцово изкуство. Пенсионира се през 2007 г. От 2008 г. води мажоретния състав на СОУ „Хр. Ботев“ в с. Арчар, а по-късно се премества да живее в гр. Радомир.

Тодор Александров е автор на значителен брой танци и танцови композиции както за състави за народни танци, така и за мажоретни колективи и духови оркестри. По негови сценарии и режисура са реализирани спектакли със стотици участници  във Видин,  в Москва и в други райони, населени места и културни институти в СССР. На територията на бившия Съветски съюз той поставя авторски танци както в български колективи, така и в българо-съветски танцови формации, които са изграждани в  обекти, където са работили  български работници и специалисти. Поставял е авторски  танци и танцови композиции и на известни български хореографи в домове на културата на редица градове, в заводи, предприятия и училища. Негови разработки върху български народни танци са поставяни и в московски колективи, участващи в конкурса за български танци проведен в рамките на Първия московски художествен фестивал на съветско-българската дружба през 1989 г.

Със съставите, които е ръководил е печелил призови места и златни медали на III-я, IV-я и V- я Републикански фестивали на художествената самодейност и е носител на множество награди на регионално ниво. През 1979 г. завоюва най-високото звание „Представителен колектив“ с танцовия състав на Икономическия техникум – Димово. Носител е на орден „Св.св. Кирил и Методий“ и почетните медали „1300 години България“ и „100 години Априлско въстание“, на плакет на Комитета за култура и на значки и грамоти за високи постижения в творческата си дейност. През 2023 г. му беше връчена най-високата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България „Златна лира“ и почетна грамота по повод на 50-та годишнина на танцовия състав при ИТ – Димово и за цялостната му дейност в сферата на танцовото изкуство. 

Почетен гражданин е на община Димово.