Роден е на 26 март 1944 г. в с. Княжева махала, обл. Монтана. Средното си образование завършва през 1965 г. в Държавното хореографско училище с дипломна работа  „Пролетно веселие“- смесен танц от Видинско, консултант проф. Кирил Дженев, отпечатан в кн. 10/1965/ на Библиотека „Танцово изкуство“. През 1967 г. започва работа в читалище „Климент Охридски“ – Стара Загора като завеждащ художествената самодейност. През следващата година постъпва като хореограф в читалище „Цвят“- Видин, но само след няколко месеца е назначен като методист-инспектор по танцово изкуство в Окръжния център за художествена самодейност, която длъжност изпълнява в продължение на 18 години. В тези години създава и става художествен ръководител на танцовите колективи за народно танци при Икономически техникум – Димово, завода за ризи „Вида“, Математическа гимназия, Окръжен профсъюзен дом на културата, Окръжен пионерски дом и Второ основно училище във Видин. През 1979 г. завършва Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив. След спечелване на конкурси последователно работи като методист и инспектор по танцово изкуство в Софийски окръжен народен съвет и в Българския културно-информационен център в Москва. Завръщайки се във Видин през 1992 г. е назначен и работи за откриването през учебната 1993-94  година на хореографски паралелки в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“, които лично предварително е сформирал, а с учениците са проведени конкурсни изпити за прием. Пенсионира се през 2007 г. От 2008 г. води мажоретния състав на СОУ“Хр. Ботев“ в с. Арчар, а по-късно се премества да живее в гр. Радомир.

Тодор Александров е автор на значителен брой танци и танцови композиции както за състави за народни танци, така и за мажоретни колективи и духови оркестри. По негови сценарии и режисура са правени спектакли със стотици участници както във Видин, така и в Москва.

Със съставите, които е ръководил е печелил призови места и златни медали на III-я, IV-я и V- я Републикански фестивали на художествената самодейност и е носител на множество награди на регионално ниво. Носител е на орден „Св.св. Кирил и Методий“ и почетните медали „1300 години България“ и „100 години Априлско въстание“, на плакет на Комитета за култура и на значки и грамоти за високи постижения в творческата си дейност.

Почетен гражданин е на община Димово.