Архитект Станислав Стаменов е роден през 1945 г.  в с. Раковица. Син е на един от най-авторитетните просветни, културни и обществени дейци на Видинска област,  Петко Стаменов и брат на Благовеста Петкова Стаменова /виж отделна статия/.

В началото на творческата си кариера арх. Стаменов работи в Софпроект по проектиране и изграждане на важни обществени и жилищни сгради и комплекси в столицата и по проучване, проектиране  и строителство на спортни обекти с национално значение. Дълги години работи и в чужбина – в Ирак е един от авторите на архитектурния проект на летището в столицата Багдат, а в Либия работи по контрола на строителството на министерския комплекс в гр. Сирт и  жилищен комплекс за над 25 хиляди жилища край гр. Ел Марч, в близост до Бенгази. Проектирал е модернизацията на градоустройството на градски центрове в околностите на столицата Триполи.

Той е баща на арх. Петко Станиславов Стаменов /виж отделна статия/ и на художничката Ив Тошайн /Ива Станиславова Стаменова /виж отделна статия/.