Един от най-известните у нас и в чужбина български цугтромбонисти, преподавателят, диригентът и председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански е роден през 1968 г. в София, но родовият му корен, по майчина линия, е от гр. Кула, а по-голяма част от ваканциите в детските и младежките си години прекарва във Видин. От осем годишен свири на цигулката на една от бабите си, която е семейна реликва и продължава заниманията си в школата към Централния дом на народната армия, но по-късно се ориентира към цугтромбона. Средното си образование завършва в Средното музикално училище „Любомир Пипков“, където любим учител му е Павел Яковчевс пълно отличие и медал на Министерството на образованието и науката и е приет едновременно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ и в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Цугтромбон“ в класа на проф. д-р Димитър Момчилов, но избира музиката. Не забравя обаче и правото, като има завършено второ висше образование в Юридическия факултет на СУ  с три специалности и придобита юридическа правоспособност. През 1992 г. се включва в майсторския клас на проф. Франц Вайлнхамер в Исерлон, Германия, през 1992-93 г. е първи тромбонист на Академичния симфоничен оркестър в Музикалната академия, а през 1993 г. завършва академията, отново с пълно отличие. През 1995 г. завършва и двегодишна специализация при проф. д-р Димитър Момчилов и отново двегодишна специализация по камерна музика при проф. Костадин Чилев през 1996 г. Същата година е на специализация в Chicago Symphoni Orchestra, Chicago Chamber Musicians и De Paul University – Чикаго, САЩ. От 1996 г. до 2009 г. е солист-водач на тромбоновата група в Оркестъра на Софийска опера и балет. Многократно през годините е солист на симфонични и камерни оркестри в България и чужбина. Той е един от създателите на камерния ансамбъл „Академик брас. От 2015 г. е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2022 г. завършва с пълно отличие Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, в класа по оркестрово дирижиране на доц. Кирил Чипликов.

Преподавателската си дейност по цугтромбон и камерна музика започва още през 1993 г.  в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. През периода 1994-2015 г. е асистент в катедра „Медни духови и ударни инструменти в Инсрументалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 2020 г. е преподавател по цугтромбон и камерна музика в Департамент „Музика“ на Нов български университет.

Станислав Почекански е лауреат на IV-я Национален конкурс за камерна музика „Златната Диана“ – Ямбол /1986/, носител на Наградата за високи педагогически постижения от Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика – Бургас /2001,2007, 2013, 2015/ и на първа награда от Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ – Провадия /2014/.

С Държавен симфоничен оркестър – Видин, днес Симфониета – Видин, за първи път като солист Станислав Почекански свири през 1998 г., като концертите са както на видинската сцена, така и в Националния дворец на културата. На 9 март 2023 г. той, за пръв път в качеството си на диригент, дирижира видинския симфоничен оркестър в концерта посветен на Моцарт под заглавието „Вълшебната флейта“, със солист проф. Борислав Ясенов – флейта.