Родена е през 1956г. във Видин. Средното си образование завършва във Видинската математическа гимназия, а висше в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград. Трудовата й кариера започва като учител по музика в детските градини. Била е специалист „Предучилищно възпитание“ в община Видин и експерт по предучилищно възпитание в РИО-Видин. През 1992г. започва журналистическата си дейност като редактор във в.“Видин“, когато е приета и за член на СБЖ. Последователно работи като редактор и водещ на образователно предаване в радио „Канал Ком“-Видин, като журналист и редактор в местните вестници „Вида вест“ и „Анонс“, кореспондент на Информационна агенция „Балкан“-София. Работила е и като учител в Българо-унгарското училище в Будапеща, Унгария, във Виго, Испания, Йезера, Хърватска и „Кейп Таун, Южна Африка. От 2008г. до 2013г. е експерт „Връзки с обществеността и протокол“ към испанската фирма FCC Construccion изграждаща Дунав мост Видин-Калафат. От 2014г. е издател на уеб сайта „Дунав мост Видин-Калафат – Мостовете на Дунав“, единствената международна медия в област Видин.

     Паралелно с журналистика Соня Мачорска се занимава и със социологически изследвания към социологическите агенции „Маркет Тест“ и „Маркет Линкс“

     Автор е на книгите – „Слог“-поезия/1991/, Зарче“-детски приказки/2002/, „Дунав мост Видин-Калафат“-документална книга-албум/2013/ и „Дунавци 2015-2017“-документална книга-албум/2017/.