Скулпторката Снежана Симеонова е родена на 8 януари 1953 г. в София. Дъщеря е на скулптура от Видинския край Христо Георгиев Симеонов /виж отделна статия/. Снежана Симеонова завършва висшето си образование в Художествената академия – София през 1976 г. в класа на проф. Илия Илиев, специалност „Скулптура“.

Работи с цялата гама от материали в монументалното изкуство и малката пластика – бронз, мрамор, полиран до съвършенство оцветен камък, керамика, дърво, папие маше, тъкани и т.н. Мотивите в творчеството ѝ са в диапазона от древната египетска традиция, през необароковите орнаменти, до стилистиката на съвременния модернизъм.

Снежана Симеонова е участвала в повече от 60 международни симпозиума за камък, дърво и бронз и има повече от 20 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Нейни творби са собственост на галерии и частни колекции в Германия, Австрия, Китай, Русия, Южна Африка, Белгия, Нова Зеландия, Япония, Франция, Израел, Турция , Холандия и др.

Художествените галерии в България, които притежават нейни произведения са НХГ, СГХГ и галериите в Пловдив, Враца, Варна, Добрич, Видин и др.

Носител е на престижни награди от симпозиуми и биеналета от Латвия, Унгария, Франция, Испания и България.