Диригентът Свилен Симеонов е роден на 21 юни 1962 г. в София. Средното си образование завършва в Средното музикално училище „Добри Христов“ – Варна, а висше в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ /1982-1987/ – София, специалност „Кларинет“ в класа на проф. Сава Димитров и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, специалност „Оркестрово дирижиране“. Специализирал е дирижиране във Виена, Австрия. Диригентската му кариера преминава през Оперно-филхармонично дружество – Бургас, Оркестър „Амадеус“ – София и Театро Лирико Европа. От 2000 г. маестро Симеонов е главен диригент на Симфониета – София, а от 2001 г. е дирегент на Държавна филхармония /от 2010 г. Симфониета/ – Видин. От 2003 г. до 2005 г. е втори диригент на Виенската оперна сцена /Operettenbuhne Vienna – Heinz Heiberg/. Гастролирал е в редица страни в Европа, Азия и Америка.

Едновременно с диригентската си кариера Свилен Симеонов преподава и води курсове и майсторски класове по дирижиране в София, Сеул, Южна Корея, Ханой, Виетнам, Солун и Козани, Гърция, Охрид, Северна Македония и САЩ.

Носител е и на множество награди, сред които – Музикант на годината на БНР /1999/, съвместно с оркестър „Амадеус“, носител на „Кристална лира“ /2001/, съвместно с Колегиум Музикум Банкя, на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерство на културата, носител на „Златна лира“, съвместно с оркестър „Симфониета“- София на СБМТД и др.