Скулпторът Светлин Николаев е роден на 24 април 1976 г. във Видин, но родовият му корен е от с. Вълчек. Средното си образование завършва в художествената паралелка на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Видин в класа на Цветан Тимотеев /виж отделна статия/, а висшето  в Художествена академия – София, специалност „Скулптура“ в класа на проф. Борис Гондов с пълно отличие.

Красимир Кръстев /виж отделна статия/ пише за него „Авторът използва елементи от човешката анатомия, превръщайки ги от класическото им художествено звучене в нови уголемени или умалени монументални пластики. В оригиналните му композиции се преплитат природни елементи – клонки и листа, както и други форми и предмети от бита и живота“.

Светлин Николаев живее е работи във Видин. Участва в изяви на видинските художници, както и в самостоятелни и колективни изложби в България, Холандия, Франция, Унгария, Белгия и други страни. Първата му самостоятелна изложба е в родовото му село Вълчек през 2016 г.

Носител е на награди и отличия от участия в конкурсни изяви, както и  първа награда за скулптура от изложбата „Северозападни багри“, Видин 2008 г. и първа награда на конкурса за изграждане на монументален паметник на братята Кирил и Методий, Видин 2011 г. През 2010 г. на Йорданов ден „спаси“ богоявленския кръст.

Автор е на наградата 135 години Пожарна – Видин през 2012 г. и на наградата „Криле“ връчвани на най добър учител и най-добър ученик в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, връчени през 2016 г. и 2019 г., както и на релефите на кап. I ранг Георги Купов и кап. I ранг Христо Кукенски в Алеята на преподавателите във ВВМУ – Варна.

Светлин Николаев реставрира във Видин скулптурната фигура на „Плувеца“ /2016/, паметника „Победен щурм“, посветен на Трети бдински полк и „Сърничката“ в крайдунавския парк.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхранява скулптурата му „Прегръдка“ – бронз 38/20/10 см. Инв.№79.