Журналистката Светла Цветкова е родена на 7 август 1964 г. във Видин. Средното си образование завършва в Политехническа гимназия „Димитър Благоев“ в родния си град и е част от 100-ния випуск на видинската „реална“ гимназия. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“ през 1986 г.

Има над 30 годишен опит като журналист – както в печата, така и в електронните медии. Първото ѝ работно място като репортер е в редакцията на в. „Победен зов“ – гр. Кула, през 1989 г., където прави журналистическия си „прощъпулник“ под ръководството на Лора Владимирова /виж отделна статия/. Следват професионални ангажименти във в. „Видин“, на който е и зам. главен редактор, във в. „Видински новини“, както и в северозападния в. „Конкурент“. От 1998 г. до 2001 г. е репортер, редактор и главен редактор на първата кабелна телевизия в страната – телевизия „Видин“, където води и авторско предаване и снима по свои сценарии документални филми. За кратко е кореспондент и на „Дарик радио“ за област Видин.

От 2001 г. до 2006 г. Светла Цветкова работи като редактор на новините в Сутрешния блок „Денят започва“ на Българската национална телевизия, след което се завръща във Видин и в продължение на няколко години е журналист на свободна практика. Сътрудничи на вестниците „Здраве за всички“ и „Жена“ и списание „Образование и кариера“ и прави интервюта със знакови фигури от обществено-политическия и културния живот на региона за в. „Видин“. През периода 2009-2010 г. е редактор и водещ на блокови предавания в Регионална радиостанция – Видин на Българското национално радио.

В продължение на 12 години – от 2011 г. до края на 2022 г., отново е главен редактор на телевизия „Видин“, като освен ежедневната редакторска работа, контролира и ръководи цялостната организация и координация на оперативния процес по подготовката на новинарските емисии и другите предавания на медията.