Оперната певица, сопраното Румяна Маждракова е родена на 8 май 1941 г. във Видин. Сестра е на диригента Чавдар Маждраков /виж отделна статия/. Средното си образование тя завършва в родния си град, а висше в Музикалната академия-София, специалност „Оперно пеене“ в класа на проф. Георги Златев – Черкин. Специализира във Виена при известната вокална педагожка проф. Мария Бранд. През 1966 г. печели наградата на вокалния конкурс в Карлови Вари, Чехословакия, а през 1967 г. прави своя дебют на голямата сцена в ролята на Леонора в операта „Трубадур“ от Джузепе Верди.

Дълги години, с прекъсвания, е в трупата на Софийската народна опера.

В репертоара ѝ са ролите на: Сантуца в „Селска чест“ от Маскани, Амелия в „Бал с маски“  и Асиса Форд във „Фалстаф“ от Джузепе Верди, Сента в „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер, Тоска в „Тоска“ от Джакомо Пучини, Саломе в „Саломе“ от Рихард Щраус, Антония в „Хофманови разкази“ от Офенбах и др.

Била е солистка в оперите в Лайпциг, Потздам, Магдебург и други оперни театри в чужбина.

Румяна Маждракова е била хоноруван преподавател по класическо пеене в Средното музикално училище „Любомир Пипков“ в София от 1983 г.

Омъжена е за диригента Димитър Русчев. Тя има две дъщери, едната от които също е оперна певица, но е прекратила музикалната си певческа кариера.

На черно-бялата снимка е Румяна Маждракова с родителите и брат си Чавдар Маждраков, а на цветната снимка е диригента Чавдар Маждраков.