Актрисата Райна Костадинова Василева е родена на 28 март 1944 г. в гр. Карлово. Актьорско майсторство завършва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. М. Бениеш и веднага е привлечена от Видинския драматичен театър, на чиято сцена играе от 1965 г. до 1969 г. От 1970 г. е в Театъра на народната армия.

На Видинската сцена оставя за дълго спомени с ролите си в „На добър час“ /1967/ от Виктор Розов, където играе Галя, в „Железният светилник“ /1968/ от Димитър Талев, където пресъздава образа на Ния и получава за ролята си трета награда на Шестите летни театрални дни, в „Плесницата“ /1969/ от Камен Зидаров, в „Дъщерята на Калояна“/1969/ по романа на Фани Попова-Мутафова, превъплъщавайки се в образа на главната героиня княгиня Мария и др.

Райна Василева има запомнящи се роли в пиесите  „Мирандолина“ от К. Голдони, „Двамата веронци“ от У. Шекспир, „Железният светилник“ по Д. Талев и др.

Има участия  в телевизионните филми – „Завръщане от Рим“ /сериал/ /1977/ и „Приваловите милиони“, както и в игралните филми „Изгори, за да светиш“ и „От другата страна на огледалото“. Често е ангажирана и в озвучаването на радиопиеси.

От 2008 г. е съпруга на акад. Антон Дончев.

На снимката е актрисата Райна Василева със съпруга си писателя Антон Дончев.