Продан Проданов е роден на 22 ноември 1926 г. в гр. Бургас. Висшето си образование завършва през 1963 г. в Националната художествена академия, специалност „Декоративно-монументална скулптура“ в класа на проф. Любомир Далчев. През 1965 г. започва работа в Окръжния народен съвет – Видин в областта на монументалната украса на града и окръга. Присъства активно в художествения живот с участие в  ежегодните изложби по живопис и скулптура и завещава в градската среда на Видин и региона свои скулптурни произведения и трайни пространствено-художествени решения. От 1980 г. той и съпругата му Анастасия Гюкова /виж отделна статия/ живеят и работят в с. Бузовград, Казанлъшко.

Продан Проданов работи в областта на живописта, кавалетната и декоративно-монуменалната скулптура. Считан е за един от най-добрите художници-маринисти в летописа на българското изобразително изкуство. Има участия в десетки изложби в страната и в чужбина и самостоятелни изложби в Казанлък, Стара Загора, Бургас и др. Негови творби са собственост на много художествени галерии в страната, както и в частни колекци в България, Италия, Франция, САЩ, Великобритания, Швеция, Аржунтина, Германия и т.н.

Във Видин заедно със съпругата си – Анастасия Гюкова са автори на барелефа с гълъбите над входа на община Видин и скулптурната композиция „Семейство“ в близост до Къщата с куклите, негова е и пластиката над входа на читалището в с. Макреш. Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ се съхраняват няколко негови малки пластики и маслени картини.

Той е носител на наградата за цялостно представяне на Стара Загора за 1981 г. и на наградата на Казанлък за 2016 г.

На снимката е Продан Проданов при откриване на юбилейната изложба п повод на 90-та му годишнина в Художествена галерия-Казанлък през 2016 г.