Актьорът Петьо Цеков е роден на 12 юни 1970 г. във Видин. Родовият му корен по бащина линия е от гр. Грамада, а по майчина от Видин. Средното си образование завършва в СПТУ „Боян Чонос“ – Дунавци през 1988 г. След отбиване на редовната си военна служба е търговски работник /1990-92/, сержант в транспортна полиция /1992-94/ и сътрудник в Окръжна следствена служба /1994-98/. През 1998 г. е приет с най-висок бал от кандидатите за студент по актьорско майсторство за драматичен театър в Югозападен университет – Благоевград, в класа на доц. Златко Павлов. Следва заедно с Тома Биков и Николай Станоев /виж отделна статия/. Още като студент участва в театрални спектакли на Благоевградския театър, късометражни и игрални филми. През 2002 г. е назначен по граждански договор във видинския драматичен театър, а през 2004 г. се прехвърля на щатна актьорска длъжност в Държавен куклен театър – Видин. От 2006 г. до 2011 г. е на свободна актьорска практика. През периода 2012 – 2013 г. е актьор и по заместване заместник директор на Общински драматичен театър – Видин, едновременно завършва магистратурата си по театрална режисура в класа на проф. Чавдар Кръстев в ЮЗУ-Благоевград и отново преминава на свободна практика. През 2017-19 г. е нещатен сътрудник в Комисията по култура и медии в 44-то Обикновено народно събрание от квотата на ВМРО.

Като студент е ангажиран с роли както в Учебния студентски експериментален театър /УСЕТ/ и в Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ в спектаклите –  „Забравен от някого тромпет“ от Тома Марков, режисьор доц. Златкова, в ролята на Удавника, „Три сестри“ от Антон Чехов, с режисьор Николай Кимчев, в ролята на Андрей Прозоров, „Албена“ от Йордан Йовков, с режисьор Дочо Боджаков, в ролята на Стария другоселец и др.

На сцената на Видинския театър Петьо Цеков играе в пиесите – „Бесилото на безсмъртието“ с автор и режисьор Стефан Стайчев, в ролята на Тефик бей, „Не умират чайките, когато искат свинете глигани“ от Мирча Йонеску, с режисьор Первели Николов, в ролята на Гробаря, „Нашенци ВГ“ по разкази на Чудомир, режисьор Стефан Стайчев, в ролята на поп Глигор, „Приказка за тиквата“ от Панчо Панчев, режисьор Добрин Мирчев /виж отделна статия/, в ролята на цар Перко Втори, „Шегобишко на острова на чудесата“ от Георги Костов, режисьор Петьо Цеков, в ролята на Кокосо пали лула, „Полицейско управление“ /2009/ с автор и режисьор Димитър Стоянов, в ролята на полицай, „Вълшебната лодка на Жъц“ от Емил Андреев /виж отделна статия/, режисьор Петър Пейков, в ролята на Жъц, „Боряна“ от Йордан Йовков, режисьор Красимир Янков, в ролята на Едрю, „Една бурна нощ“ от Йон Лука Караджале, в ролята на Нае Ипинджеску, „Господарката“ по разказ на Антон Чехов, режисьор Орлин Дяков, в ролята на Степан, „Пепеляшка“ /1999/ по английска театрална версия, режисьор Ирина Флорова-Капелова /виж отделна статия/, в ролята на Касандра и др.

Игралните филми с негова участие са – „В градината на Рая“- късометражен, с много престижни награди и над 28 милиона гледания в информационните системи, „Подаръкът“ /2006//на английски/“, в ролята на скинар, „Дякон Левски“ /2013/ с режисьор Максим Генчев /виж отделна статия/, в ролята на Архимандрит Василий, „Маймуна“ /2015/ с режисьор Димитър Коцев, „Как да напълнеем здравословно“ /2015/, късометражен с режисьор Кеворк Асланян, „Старите кучета“ /2019/ с режисьор Иван Ничев, „Ботев“ /2021/ с режисьор Максим Генчев, „Дервишово семе“ в ролята на Руфат и др.

Най-много и впечатляващ са участието на Петьо Цеков в телевизионните сериали – „Отплата“ /2010/ с режисьор Иво Симеонов, в ролята на адвоката, „Стъклен дом“ /2010-12/ с режисьор Зоран Перковски, в ролята на сръбски полицай, „Фамилията“ /2012/, в ролята на Боби Гендов,  „Революция Z“ /2012-14/, режисьор Димитър Гочев, в ролята на следователя, „Шменди капели – легендата“ /2013/, в ролята на Хараламби, „Връзки“ /2014/, в ролята на лекар невролог, „Откраднат живот“ /2015-22/, в ролята на Антонов-председател на борда на директорите на болницата, „Пътят на честта“ /2019-21/, режисьор Виктор Божинов, в ролята на Коста лихваря, „Съни бийч“ /2020-22/, режисьор Димитър Димитров, в ролята на хотелиер, „Отдел „Издирване“ /2021/, режисьор Димитър Димитров и др.