Роден е на 16 октомври 1905г. в с.Бойница. Двадесет годишен напуска родината си, за да следва изобразително изкуство в Италия. Той е възпитаник на Венецианската художествена академия и проф. Вирджило Гуиди. Работи в областта на портрета, историческата композиция и пейзажа. Дълги години е художник на Народната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“ и е организатор и уредник на десетки изложби, посветени на българската  и чуждестранна литература.

     Има авторски изложби в Кула, Видин и София и участва в много ОХИ в столицата и страната. Негови картини са притежание на много национални галерии и частни колекционерски сбирки.

     Сред най-популярните му картини са – „Братче и сестриче“/1935/, „Селяни“/1938/, „Панаир“/1938/, „Къщата на Каблешков в Копривщица“/1944/, „Строежът на язовир „Искър“/1952/ и др.

     През периода 1950-1964г. акцент в творчеството му е портретната живопис. С беспорен авторитет се ползват портретите му на Васил Левски, отец Паисий, Христо Ботев, Кирил и Методий, Любен Каравелов и други национални герои и творци.

     Петър Вълчев е вуйчо на писателя Йордан ВЪЛЧЕВ/виж отделна статия/

     А негов син е художникът проф. Пламен Петров ВЪЛЧЕВ/виж отделна статия/

     Умира на 27 септември 1964г. в София.