Художникът Петър Доев е роден на 25 юни 1914 г. в гр. Кула. Завършил е Художествената академия в София, специалност „Живопис“ в класа на проф. Никола Ганушев и дълги години след 1960 г. е преподавател по изобразително изкуство в Художествената гимназия – София. Бил е учител на редица изтъкнати български живописци.

Утвърждава се като пейзажист, илюстратор и педагог и завоюва достойно място в плеядата творци от средата на миналия век. Познавачи на творчеството му твърдят, че „от неговите платна пъха красота и обич“. Сред по-известните му картини са „Зала Фестивална“, „Мелник“, „Берковица“, „Пейзаж“, „Село“, „Панчаревското езеро“, „Църквата „Св. Пр. Наум“ и др.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват маслените му картини – „Край МТС – Видин“, „Пейзаж от Мелник“, „Към Копривщица“, „Пейзаж от Сибиу“, „Новите мини – Димитровград“ и „Над Смолян“.

Негови творби са в колекциите на много окръжни и градски галерии, както и в частни сбирки в България, Лондон, Ню Йорк, Москва и т.н.

Носител е на регионални и национални награди и държавни отличия.

Петър Доев умира през 2007 г. в София.