Естрадният изпълнител, композитор  и продуцент Петър Чернев е роден на 7 октомври 1943 г. във Видин. Висшето си образование завършва през 1969 г.  в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. Възпитаник е на Ирина Чмихова и се определя и развива като тенор, а в групата му са още Мими Иванова, Йордан Марчинков, Ангелина Баева и Мустафа Чаушев. Още през следващата 1970 г. печели втора награда на конкурса за млади таланти в гр. Готвалдов, Чехословакия. Първите му изяви на българска сцена са в дуети с Ирина Чмихова, Магда Панайотова, Маргрет Николова, Ирен Алайкова, Иван Цачев, групите . ВИГ „Бис“, „Фоноекспрес“ и др. През 1972 г. прави първите си записи в радиото с Биг бенда на БНР. През 1973 г. песента по негов аранжимент „Щастлив път“ става мелодия на м. май в класацията за Мелодия на годината, а през 1974 г. песента по негова музика и аранжимент „Малко слънце“ е мелодия за м. март в същата класация. През същата година песента му „Посвещение“ получава специалната награда на фестивала „Златния Орфей“, а през 1975 г. с песента си „Заклинание“ печели третата награда на фестивала. С песните си „Песен за българката“, „Роза и карамфил“ и „Спри за малко“ оглавява месечни класации в „Мелодия на годината“ и печели широка публична известност. През 80-те години създава група „Черен Петър“, с която реализира много свои авторски песни и концерти в страната и чужбина. През 1985 г. изпява последната си песен „Моряшка съдба“ при участието си в конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ и се отдава на музикалния бизнес. През 1988 г. става менажер на австрийската музикална фирма „Позитив агентур“, а през 1989 г. създава и собствената си импресарска агенция в Австрия в сътрудничество с втората си съпруга Дора Чернева. През 1990 г. се завръща в България и основава импресарско-продуцентската и издателска фирма „Мега София“, която през 1992 г. преименува на „Мега Музика“.

Загива при неизяснени обстоятелства в автомобилна катастрофа в Москва на 8 декември 1992 г.

През м. декември 1993 г. в чест на 50-та му годишнина негови колеги и приятели организират впечатляващ концерт в София и издават юбилеен  албум и компакт-диск със заглавие „Песен и мъка“.

На името на Петър Чернев е учредена ежегодна награда за най-добрия ученик от Софийското музикално училище.

Приживе са издадени 8 малки  и 2 дългосвирещи плочи с негови песни, а негови изпълнения са включени в десетки плочи съвместно с други български естрадни изпълнители.

Голяма част от песните му са по негов аранжимент, но не са малко и творбите по негов текст и негова музика. Аранжирал е и песни на свои колеги и вокално-инструментални състави и групи.