Актьорът Огнян Каменарски е роден на 8 юли 1948 г. в Русе, но родовият му корен е от Монтанския край. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ и играе на сцените на няколко театъра в България. През периода 1980 – 1996 г. е в трупата на Видинския драматичен театър, след което се прехвърля в Габровския театър.

Емблематични за видинчани са ролите му в пиесата „Пейка“ от Александър Гелман, където си партнира с Искра Димитрова /виж отделна статия/ или със Снежина Николова /виж отделна статия/ и в моноспектакъла „Палачът“ по есето на Стефан Продев.

В Габровския театър играе в пиесите „Албена“ от Йордан Йовков, „А майка ми в Ямбол“ по Иван Вазов, „Халосник“ от Цанко Церковски, „Човекът, който прави дъжд“ от Ричард Неш, „Българи от старо време“ от Любен Каравелов, в която блестящо се превъплъщава в образа на дядо Либен и много други.

Умира през 1916 г. във Видин.

На снимката са Огнян Каменарски /на заден план/ и Илия Костадинов в сцена от пиесата „Българи от старо време“ по Любен Каравелов, постановка на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“.