Роден е на 7 декември 1983 г. във Видин. Средното си образование завършва с пълно отличие в ГПЧЕ “Йордан Ра-дичков”, а висше в СУ “Св. Климент Охридски”, бакалавърска степен “Журналистика”, с профил “Печат” и магистърска степен “Електронни медии”. Работил е като автор, редактор и главен редактор на редица специализирани, информационни и лайфстайл печатни и онлайн медии. Идеолог и създател е на платформата за неиздавани автори “Писатели без книги”, която съществува от 2012 г. и в която често се организират четения на познати и непознати автори, непубликували още свои книги.

Още като ученик и член на клуб “Млад журналист”, ръководен от Канета Вълчева, се включва в екипа, който подготвя младежкото радио предаване “Teen Life” на вълните на радио “Канал Ком”, а по-късно в същото радио става автор и водещ  на музикалното предаване “Rock Parti Time”. Бил е стажант – репортер във в. “Видин” и дописник към културния отдел на в. “Сега”.

Нинко Кирилов е носител на няколко престижни награди като есеист и писател – на негово име е първата награда със студентска стипендия за есе на името на Стефан Продев /2005/, печели също наградата на читателите в конкурса за кратък разказ на Богдан Русев и Радослав Парушев /2012/ и конкурса на сп. “Ко-миксер” за сценарий за комикс /2015/. През 2019 г. печели конкурса за дебютна жанрова литература на издателствата АРС и Scribens, резултат от който е първата му стихосбирка “По-сурово”.

Литературната критика го определя като писател със собствен и новаторски стил. В сп. “Програмата” отбелязват, че “с текстовете си се е насочил към висшия ешелон на младата българска литература”, а в Offneus го определят като “един от най-обещаващите автори в съвременната българска проза”.

Издал е два сборника с кратки разкази “Двойници на животни” /2013/ и “Човек сред хората” /2017/, книгата “Три пиеси” /2019/, представена за първи път във Видин и стихосбирките “По-сурово” /2019/ и “Падане завинаги” /2021/.