Писателят и поетът Нинко Кирилов е роден на 7 декември 1983 г. във Видин. Средното си образование завършва с пълно отличие в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, а висше в СУ „Св. Климент Охридски“, бакалавърска степен „Журналистика“, с профил „Печат“ и магистърска степен „Електронни медии“. Работил е като автор, редактор и главен редактор на редица специализирани, информационни и лайфстайл печатни и онлайн медии. Идеолог и създател е на платформата за неиздавани автори „Писатели без книги“, която съществува от 2012 г. и в която често се организират четения на познати и непознати автори, не публикували още свои книги.

Още като ученик и член на клуб „Млад журналист“, ръководен от Канета Вълчева, се включва в екипа, който подготвя младежкото радио предаване „Teen Life“ на вълните на радио „Канал Ком“, а по-късно в същото радио става автор и водещ  на музикалното предаване „Rock Parti Time“. Бил е стажант – репортер във в. „Видин“ и дописник към културния отдел на в. „Сега“.

Нинко Кирилов е носител на няколко престижни награди като есеист и писател – на негово име е първата награда със студентска стипендия за есе на името на Стефан Продев /2005/, печели също наградата на читателите в конкурса за кратък разказ на Богдан Русев и Радослав Парушев /2012/ и конкурса на сп. „Ко-миксер“ за сценарий за комикс /2015/. През 2019 г. печели конкурса за дебютна жанрова литература на издателствата АРС и Scribens, резултат от който е първата му стихосбирка „По-сурово“.

Литературната критика го определя като писател със собствен и новаторски стил. В сп. „Програмата“ отбелязват, че „с текстовете си се е насочил към висшия ешелон на младата българска литература“, а в Offneus го определят като „един от най-обещаващите автори в съвременната българска проза“.

Издал е два сборника с кратки разкази „Двойници на животни“ /2013/ и „Човек сред хората“ /2017/, книгата „Три пиеси“ /2019/, представена за първи път във Видин и стихосбирките „По-сурово“ /2019/, „Падане завинаги“ /2021/, „И други дупки“ /2022/ и „Портокал“ /2023/.