Авторът на стихотворението „На Бдинци“ Никола Попов, превърнало се във военния марш и химн на гр. Видин „Бдинци, лъвове, титани“ не е оставил достатъчно сведения за себе си. Известно е, че е бил учител във Видин, че е бил мобилизиран като редови войник в Трети пехотен Бдински полк и че е участвал в осемдневните кръвопролитни сражения /от 9 до 17 март 1917 г./, при Кота 1248.

Съществува и недокументирана информация, че преди да учителства във Видин е работил в катедралния хор в Пловдив, заедно с композиторите Георги Байдаров, Емануил Манолов и Ангел Букурешлиев, както и с Димо Бойчев и неговата „Детска музикална китка“, че е бил талантлив поет и се е нареждал сред най-талантливите актьори в зараждащият се пловдивски самодеен театър, че през 1909 г. е написал либретото на първата българска детска оперета „Деца и птички“ от Панайот Пипков, а през 1911 г. маестро Никола Атанасов му възлага написването на либретото на операта си „Борислав“, че в навечерието на войните за национално обединение на България и до 1912 г. работи като уредник в Оперната библиотека в София. Вероятно след тази година учителства във Видин и е мобилизиран в 3-ти пехотен Бдински полк. Предполага се, че Никола Попов умира във войнишки лазарет в гр. Битоля, вероятно през 1917 или 1918 г.

Стихотворението „На Бдинци“ е написано, както  твърди в свое писмо самият Никола Попов, на 25 март 1917 г. в Хан Мраморица, разположен между селата Суходол и Стругово, на пътя Битоля-Крушево и е посветено на подполковник Михаил Сотиров, командир на полка. Още същият ден капелмайсторът на военния духов оркестър на полка Моньо Кирчев /виж отделна статия/ пише музиката към текста и само след няколко дни творбата се превръща в марш, с който полкът води сражения, провежда тържествените си чествания и озвучава ежедневния си войскови живот.

През 2010 г. с решение на Общинския съвет маршът „Бдинци, лъвове, титани“ е утвърден за химн на Видин.