Поетът, писателят и журналистът Николай Панов е роден на 6 януари 1944 г. в с. Воднянци. Николай Панов е литературното и журналистическо име на Николай Георгиев Николов. Средното си образование завършва в Техникума по механотехника – Враца, специалност „Двигатели с вътрешно горене“, а висше във Висшето народно военно училище във Велико Търново и е офицер от танковите войски. Достига до звание полковник. Има магистърска степен от Софийския университет, специалност „Журналистика“. Дълги години работи във вестник „Народна армия“.

Публикувал е стотици репортажи, кореспонденции, очерци и фейлетони. Бил е и един от ръководителите на военната редакция в Българската национална телевизия, където се и изявявал и като автор на сценарии за документални филми и водещ на предавания за живота на българската армия.

Николай Панов е печатал стихове и разкази и в редица вестници и списания. Автор и съавтор е на книгите – „В нейно име“ /в съавторство/ /1965/, „Слънце в щиковете“ /в съавторство/ /1967/, „Територия на дълга“ /в съавторство/ /1979/, „Щастието не е задължително. Разкази“ /2002/, „Отлежала любов“- стихове /2002/, „Белег от целувка“- стихове /2014/ и др..