Актьорът Николай Станоев е роден през 1981 г. в София, но детството и юношеството си прекарва във Видин, където  родителите му  работят като  медицински специалисти, баща му във Видинската болница, а майка му в детска градина. Средното си образование той завършва в СОУ „Любен Каравелов“- Видин, специалност „Бизнес администрация“, а висше в Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Енчо Халачев през 2003 г.

Актьорският му дебют е още по време на следването в ЮЗУ на сцената на ДТ „Н.Й. Вапцаров“- Благоевград през 2001 г., а след дипломирането си през 2003 г. е привлечен в трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Творческата му биография преминава през репортьорство в „Полет над нощта“ на БНТ, като водещ на музикално предаване по ББТ /2005/, като победител във формата „Народен артист“ в  „Шоуто на Слави“ /2006/ и член на актьорската група на шоуто три последователни години, с участия в рубриката „Нешоуто на Нед“ и комедийното шоу „Нашенци“,  водещ  е на предаванията „Това е цената“ и „Ники говори за музика“ и много други сценични и телевизионни участия. От началото на 2022 г. е водещ на развлекателното предаване „Събота вечер с БНТ“ по БНТ1

Николай Станоев има участие и в повече от 20 чужди и български филми, а след 2011 г. става изключително популярен с ролята на Райко в един от най-гледаните български ситкоми „Домашен арест“.

През 2023 г. стана носител на голямата награда за най-добър актьор на филмовия фестивал „Дистопия“ в Истанбул за ролята си във филма „Ф1.168“ с режисьор Теодор Ушев, а в главната роля е друг видинчанин Деян Донков /виж отделна статия/.