Създателят на единствената поп група във Видин, със записи в БНР и две грамофонни плочи на „Балкантон“, Формация „Север“, музикантът и композиторът Николай Антов е роден е на 17 юни 1964 г. във Видин, но родовият му корен е от с. Буковец. Син е на музиканта и диригента Марин Антов /виж отделна статия/, който пръв го заразява с магията на музиката. Още от ранна детска възраст Николай учи пиано при Румяна Гайдарова /виж отделна статия/ и кларнет при Силаги Василев /виж отделна статия/. Средното си образование завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“ през 1982 г. А след отбиване на редовната си военна служба е втори кларнетист в Държавна филхармония – Видин /1984-1994/. По-късно се ориентира към туристическия бизнес, работейки във фирма „ФИЕСТА ТУРС“ ЕООД.

Николай Антов създава формация „Север“ към Окръжен младежки дом-Видин през 1984 г. и още първите ѝ изяви са белязани с неподправен ентусиазъм и високо професионално ниво на изпълненията на нейните членове, които са още ученици, съчетавайки поп, рок, рап и симфонична музика, което привлича вниманието и на музикалната критика. Групата участва в мероприятия на дома, града и окръга, включва се в дискотечните програми и дори изнася самостоятелни концерти. Успешно се представя и на Международния фестивал „Ален Мак“- Благоевград /1986-1989/ и на прегледи и фестивали на политическото и песенно изкуство в страната. Прави записи в Българското национално радио и „Балкантон“, издава грамофонни плочи – една дългосвиреща „Любов за умората“ /1989/ и сингъла „Рали Вида“ /1990/, изнася концерти съвместно с Видинската филхармония, включва в сценичните си изяви професионални музиканти, танцьори, актьори и популярни поп изпълнители. Националната телевизия създава музикален филм с клипове на групата „Любов за умората“ /1991/, с режисьор Петко Радилов“ , който и до днес вълнува феновете на музиката във Видин. През 1992 г. Николай Антов прави оркестрации на своя музика за Видинската филхармония, която заедно със смесен хор и формация „Север“ изнася забележителен концерт в Драматичен театър-Видин, а през 1994 г. отново с концерт е отбелязана 10-та годишнина на групата. През 2022 г. отново с Видинската симфониета, актьора Симеон Владов и солистите от Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ Яница Маслинкова, Илона Иванова и Денко Проданов и под диригентството и оркестрацията на Димитър Косев бе реализиран спектакъла „Пресътворените песни“ по идея, режисура и музика на Николай Антов.

Песните на формацията са по текстове на Владимир Голев, Владимир Башев, Елица Миланова /виж отделна статия/, Симеон Владов и др.

През годините на нейното съществуване и активна творческа дейност бяха ангажирани композиторите Александър Йосифов, Атанас Косев, Иван Пеев, Кристиян Бояджиев и др., но повечето от композициите на песните са на самия Николай Антов. В работата по подготовката, обработката и озвучаването на изпълненията се включиха музикантите Борис Чакъров, Сашо Младенов, Кристиян Бояджиев, Иван Лечев, Валери Градинарски, Мишо Грозданов, Иван Цветков. Големи фенове, музикални педагози и медийни пропагандатори на групата бяха Розмари Стателова, Генчо Гайтанджиев и Николай Текелиев. От нейния състав, в различни периоди от творческата ѝ дейност и концертните ѝ изяви са актьорът Димитър Маринов /виж отделна статия/, певицата Пени Микова /виж отделна статия/, музикантът Валентин Кочев – Миро /виж отделна статия/, актрисата Аделина Иванова – Ади /виж отделна статия/ и т.н.

Николай Антов пише музиката за песни на Ивелина Балчева, Диана Александрова, Деян Неделчев и Симеон Владов. Създава мюзикъли по пиесите за деца „Приключения на тавана“ и „Приказка за едно коте, куче и още нещо“, поставяни във Видинския драматичен и куклен театър и театрите в Монтана и Перник. Той е автор и на музиката за пиесите „Хранениците на Йорда“ и „Хъшове“ по поръчка на Монтанския драматичен театър, а през 1994 г. е поканен от народната певица Калинка Сгурова и обработва три от песните на композитора Стефан Кънев, които са включени в албума „Повей от Странджа“.

Съпруга на Николай Антов е поетесата и журналистката, авторката на текстовете на част от песните на Формация „Север“ Елица Миланова Ангелова – Антова /виж отделна статия/.

                                                                                                          Формация „Север“ 1984 г.

 

Формация „Север“ 1986 г.

                                                                                                          Формация „Север“ 1989 г.