Д-р Нечо Чернополски е роден на 17 април 1918 г. в с. Макреш. Бил е на 2 години, когато остава кръгъл сирак и израства в сиропиталищата на Видин, Враца и Варна. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, а висше в Софийския университет, специалност „Ветеринарна медицина“ през 1950 г. По време на следването си се издържа сам – с рисуване, фотография и работа в судентските столове. По разпределение започна работа като ветеринарен лекар в гр. Тервел, Добричка област. През периода 1958 – 1963 г. се премества в родното си село Макреш, а през 1963 г. е назначен за директор на Екарисажен завод – Видин. От 1967 г. до 1973 г. е завеждащ „Хирургично отделение“ във Видинската ветеринарна лечебница. след 1973 г. до пенсионирането си през 1979 г. е инспектор в „Държавен контрол по стандартизация при Министерския съвет“, но и до смъртта си през 1995 г.  работи по специалността си в селата Каленик и Тополовец.

Увличал се е от изобразителното изкуство, фотографията, историята, археологията, музиката /свирил е на флейта/, математиката, италианския език и краеведството.

Др. Нечо Чернополски е автор на книгата „Стара история на Макреш“ /2023/, издадена от община Макреш и инициативен комитет от свързани с общината граждани.

Той е баща на известната видинска лекарка д-р Дарина Чернополска и дядо на доц. д-р Пламен Милчев Чернополски /виж отделна статия/.

Умира на 7 септември 1995 г. във Видин.