Историкът и журналистът Невен Илиев е роден на 6 октомври 1952 г. във Видин. Баща му е музикант във Видинската филхармония, майка му е юрист консулт, а семейството му е репресирано след 1944 г. Средното си образование Невен Илиев завършва във Видинската гимназия през 1970 г., а висше в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Турска филология“ през 1976 г. От същата година до 2019 г., когато се пенсионира, работи в Регионален исторически музей – Видин като специалист в отдел „История на България XV-XIX век“. Има научна специализация в Унгария. Участва активно в български и международни научни форуми и ръководи курсове по туризъм във Видин и Монтана. Работил е и в регионално радио, а в продължение на 6 години води авторско историческо предаване по местната видинска телевизия „Фанти Г“.

Невен Илиев е автор на над 80 публикации в местния и централен периодичен печат, както и в специализирани издания и по исторически, и по обществено значими въпроси и проблеми, сред които са „Известия на музеите в Северозападна България“.

В съавторство издава „Пътеводител на Видин“ /1994/ и „Град Видин. Кратък исторически очерк“ /2008/, а през 2011 г. излиза изследването му „Османската империя, Видин и Осман Пазвантооглу“.