Пианистката Надежда Цанова е родена през 1987 г. в гр. Казанлък, но родовият ѝ корен е от Видин. Нейният прадядо Константин Цанов е брат на бележитите видинчани Илия и Найчо Цанови. Тя се занимава с музика още от 5 годишна възраст и е една от първите ученички на бележитата музикална педагожка, украинката Елена Юлианова и на музикалната школа на местното читалище „Искра“. В основата на нейната любов към музиката и развитието на музикалния ѝ талант стои майка ѝ, известната казанлъшка лекарка д-р Детелина Динева. 

Надежда Цанова е една от малкото приети през 2005 г. студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ по специалността  „Пиано“, без да е завършила музикално училище. Учи в класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова и проф. Илия Чернаев. По-късно, през 2015 г. след дипломирането си, специализира в Кралската консерватория на Белгия при проф. Боян Воденичаров и в Париж. Посещавала е майсторските класове на проф. Марчела Грудели /Германия/, проф. Валери Шарупа /Русия/, проф. Пламена Мангова /България/ и проф. Маурицио Моретти /Италия/.

Свирила е и свири като солист със Софийската филхармония, Оркестър „Симфониета“, Симфоничния оркестър на БНР, Симфониета – Видин и др.

Надежда Цанова има концертни изяви и солови рецитали в Италия, Белгия, Словакия, Германия, Франция, Унгария, Япония, Полша, Австрия, Китай, САЩ, Турция, Украйна. и др.

Има награди от „Пианисимо“ , „Аполония“ и Австрийските музикални празници  в България, от фестивалите  „Bosa Antica“ в Сардиния и Моцартеум в Залцбург. През 2013 г. печели първа награда на Международния конкурс по пиано „Flame“ в Париж. Следват и международните награди от конкурса „Mayenne“ – Франция, „Treviso“- Италия и „Debut Berlin“- Германия.

Заедно с тромпетиста Петър Македонски реализира изключително успешно дуо, което за кратък период от време печели 5 награди от наши и международни конкурси. Дуото печели и наградата на Българското национално радио „Музикант на годината“ в категория „Ансамбъл“ за 2017 г. Получават покана за концерт във френското национално радио през 2018 г. и записи на целия им репертоар за „Златния фонд“ на БНР. Концертът на Дмитрий Шостакович е тяхната творческа визитка и те го изпълняват многократно с различни диригенти и оркестри на престижни концерти и фестивали в България и по света, включително и в Чикаго, САЩ с оркестъра на Чикаго Илинойс под диригентството на маестро Стилян Киров. През 2021 г. изнасят концерт и в двореца на Енатерина Велика в Москва, като записът се излъчва пред огромна руска аудитория по повод на 24-ти май.

Надежда Цанова живее в Маастрихт, Холандия.