Родена е в гр. Казанлък, но родовият ѝ корен е от Видин. Нейният прадядо Константин Цанов е брат на бележитите видинчани Илия и Найчо Цанови. Тя се занимава с музика още от 5 годишна и е една от първите ученички на бележитата музикална педагожка, украинката Елена Юлианова и на музикалната школа на местното читалище „Искра“. В основата на нейната любов към музиката и развитието на музикалния ѝ талант стои майка ѝ, известната казанлъжка лекарка д-р Детелина Динева. 

Надежда Цанова е една от малкото приети студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ по специалността  пиано, без да е завършила музикално училище. Учи в класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова. По-късно специализира в Кралската консерватория на Белгия при проф. Боян Воденичаров и в Париж. Посещавала е майсторските класове на проф. Марчела Грудели/Германия/, проф. Валери Шарупа/Русия/, проф. Пламена Мангова/България/ и проф. Маурицио Моретти/Италия/.

Свирила е и свири като солист със Софийската филфармония, Оркестър „Симфониета“, Симфоничния оркестър на БНР, Симфониета – Видин и др.

Надежда Цанова има концертни изяви в Италия, Белгия, Словакия, Германия, Унгария, Япония, Полша, Австрия, Китай и др.

Има награди от „Пианисимо“ , „Аполония“ и Австрийските музикални празници  в България, от фестивалите  „Bosa Antica“ в Сардиния и Моцартеум в Залцбург. През 2013 г. печели първа награда на Международния конкурс по пиано „Flame“ в Париж.

Живее в Маастрихт, Холандия.