Надежда Станева е родена на 2 октомври 1954 г. в гр. Брянск, СССР. Средното си образование завършва в Културно-просветно училище със специалности – „Клубен работник и ръководител на танцови колективи“ /1968/, а висше във Висшия профсъюзен институт по култура /1979/ в Ленинград, специалност „Културно-просветна работа и хореограф“. От 1979 г. живее и работи  във Видин. Била е специалист по културно-масова работа в Окръжен и Общински народен съвет – Видин /1980-1993/ и  директор на Младежки дом – Видин /1994-2000/. След 2000 г.  е работила като застрахователен агент и обучител към „Алианц България“ в София.

През 1982 г. заедно с Марин Антов /виж отделна статия/ създава мажоретния състав в с. Буковец, който е първият във Видински окръг, както и един от първите в България. По-късно е хореограф на мажоретния състав в гр. Брегово и е консултант и постановчик на мажоретни състави в Белоградчик и Варна. През 1985 г.  създава ансамбъл за руски песни и танци в ОУ „Иван Вазов“ – Видин с над 60 участници. А през периода 1987-1991 г. е ръководител на състав за естрадни танци и модерен балет към Дом на учителя – Видин. Над 90 % от постановките на Надежда Станева са авторски, по музика на известни български композитори, а нейни консултанти са известните български хореографи Найден Шулеков и Стоян Георгиев. През съставите, които е ръководила, са преминали над 300 деца и младежи, влюбени завинаги в изкуството на танца, завоювали престижни награди на фестивали и конкурси в страната и превърнали изкуството в своя съдба.

От 2012 г. Надежда Станева живее и работи в Ню Йорк, САЩ.

Синът ѝ Андрей Стефанов Станев и дъщеря ѝ Катя Стефанова Станева покриха най-високите категории като състезатели по състезателни танци в България и също живеят и работят в САЩ. Синът ѝ има частна школа по танци.