Оперният певец и педагог Михаил Чергов е роден на 16 август 1928 г. в с. Ново село. Основното и средното си образование завършва в родното си село, а висше в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Философия“, с педагогическа правоспособност. От дете е влюбен в музиката, пее и си акомпанира на акордеон. По време на следването негово изпълнение чуват големите деятели на певческото изкуство Илия Йосифов и Иван Попов и му предлагат да стане техен ученик. По тяхна препоръка е назначен за солист на Софийската хорова капела „Светослав Обретенов“. През 1962 г. постъпва на работа като първи тенор на Врачанската опера, а през 1964 г. се премества в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. През 1965 г. се явява на конкурс, организиран от немски импресарио, печели първа награда и е назначен за първи тенор на операта в Рощок, ГДР. Следват ангажименти в оперните театри на източногерманските градове Гьорлиц, Бранденбург, Шверин, Източен Берлин и др. и гастроли в Полша и Западна Германия. От 1970 г. до пенсионирането си е в трупата на операта на побратимения с Видин гр. Шверин. За таланта и майсторското изпълнение на ролите си в немската преса е наречен „колосът на Шверинската опера“. И преди и след пенсионирането си изнася много концерти по сцените на цяла Германия.

При гостуванията си в България е изнасял концерти в зала България, Пловдив, Плевен и Варна.

В певческия репертоар на Михаил Чергов има над 50 главни тенорови партии в оперите на най-големите италиански, немски и руски композитори – „Отело“, „Дон Карлос“, „Турандот“, „Травиата“, „Аида“, „Кармен“, „Бал с маски“, „Силата на съдбата“, „Вълшебния стрелец“, „Хофманови разкази“, „Фауст“, „Борис Годунов“ и др.

За едно от представленията, в които е в ролята на Отело, немската музикална критика пише – „В главната роля се представи с триумфален успех Михаил Чергов. Ние видяхме в тази изключително трудна роля неговото най-голямо постижение, което налага сравнение с най-големите изпълнители на Отело. Невероятна радост беше да се чуе този великолепен теноров глас. Той блестеше над всички.“

Михаил Чергов е носител на най-високата награда за успехи в певческото изкуство на Германия „Камерзенгер“.

Приживе подарява собствения си немски роял на читалище „Земеделец“ в родното си Ново село.

Умира през 2010 г. в Берлин.