Минка Костадинова Сурдулова е родена на 16 февруари 1953 г. в с. Ново село. От детските си години се качва на сцената като рецитатор и участник в различни форми на художествената самодейност. Средното си образование завършва в Техникума по индустриална химия „Проф. Асен Златаров“ – Видин и участва активно в сатиричния състав на Химкомбината и танцовия състав на Профсъюзен дом на културата. През 1972 г. кандидатства  във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, стигайки до третия кръг, но не е приета. Същата година е приета обаче в Полувисшия институт за културно-просветни кадри – Благоевград, специалност „Театър“. Дипломира се през 1975 г. и се завръща във Видин, където се явява и печели конкурса за актьори-кукловоди към читалище „Цвят“. Още в първия сезон участва в пиесите „Мечо Закачко“, „Червената шапчица“, „Веселите мечета“ и др. На 30 април 1981 г. кукления театър към читалището е обявен за Държавен куклен театър – Видин. По този повод няколко от действащите актьори от трупата с доказани вече качества, сред които е и Минка Сурдулова, са предложени и удостоени със званието „актьор – кукловод“ по чл.9. Тя остава като щатен актьор на сцената на театъра до своето пенсиониране. 

Участва в десетки постановки и стотици спектакли. Сред пиесите, в чиито актьорски състав е включвана се открояват постиженията ѝ в – „Спомен за Петрушка“, „Рибарят и златната рибка“, „Театър „Българан“, „Тримата братя и златната ябълка“, „Глупавият Ханс“ и много други. Работи с режисьор-постановчиците – Любен Ралчев, Бинка Митева, Веселин Анев, Рада Хаджиева, Бисерка Колевска, Румен Ралчев и др. С колегите си изнасят спектакли не само в почти всички населени места, училища и детски градини във Видинска област, но и на театралните сцени в много български градове, както и в Монголия, Белгия, Сърбия, Турция и Румъния

След пенсионирането си през 2013 г. е поканена да се включи в състава на Драматичен театър – Видин. Има роли в постановките – „Чудото“, „Момче и вятър“, „Сламенка“, „Али Баба и 40-те разбойници“, „Само за мъже“, „Дом 13“, „Взех та Радке“, „Вещици“, „Оркестър „Титаник“, „Ирония на съдбата“ и др.

Минка Сурдулова е и активен синдикален деец. Много години е председател на съюзната организация в Кукления театър към САБ.

От 1995 г. всяко лято е организатор на детското шоу „На гости при баба“ в читалище „Земеделец“ в родното си Ново село.