Журналистът Мико Петров е роден на 9 октомври 1947 г. в София. Баща му, Доно Петров Миков е роден в с. Водна  участник е в антифашистката съпротива, заради което е осъден на 10 години затвор. Работил е като сътрудник на зам. председателя на Министерския съвет, Живко Живков. Майка му, Невяна Микова е родена в гр. Кула. Била е акушерка.

Мико Петров завършва висшето си образование през 1972 г. във ВИИ „Карл Маркс“, специалност „Международни икономически отношения“ и още същата година постъпва на работа като журналист в БНР. Бил е водещ на предаванията  „Хоризонт на вълните на  младостта“, „Хоризонт за вас“ и „Неделя 150“. Той е основател и главен редактор на в. „Кеш“. От 1993 г е водещ и на телевизионното предаване „КЕШ тв“ по Ефир 2 на БНТ.

Сред основателите е и на Клуба за фантастика, прогностика и евристика „Иван Ефремов“ и е автор на разкази с научно-фантастична тематика. През 1970 г. издава сборник с фантастични разкази „Рожден ден“, а по късно издава и книгата „Прах за ангели“.

Мико Донов Петров е два пъти носител на наградата на БНР за радио журналист на годината. Носител е и на  наградата на СБЖ „Златно перо“. Има първи награди от конкурси за разказ и радиопиеса и наградите „За изпълнение на професионалния дълг при опасни за живота условия“ и на фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

В журналистическата си и творческа дейност е ползвал руски и английски език.

Има двама сина.

Умира на 8 април 1999 г. от алергичен шок от упойка по време на операция.