Методи Филчев е роден  на 10 февруари 1956 г. във Видин. Средно образование завършва в родния си град, а висше в СССР. Специализирал е хореография и режисура в сферата на танцовото изкуство и масовите изяви. Изявява се и като сценарист на танцови спектакли. Трудовия му стаж като хореограф и ръководител на самодейни танцови състави преминава през колективите на ОУ „Боян Чонос“-Видин /1980/, СПТУ по СС  гр. Дунавци /1981 и 1993/, „Дунай-Росия“- Оренбург /1986-1990/, СПТУ“Вела Пискова“- Видин /1991/, ОУ  „Софроний Врачански“-Видин /1992-1994/ и Танцов състав за ромски обреди, обичаи и български народни танци „АНСЕЛ“ след 1994 г. Организатор, сценарист и режисьор е на 16 издания на Международния етнофест под мотото „Всички заедно можем повече“, провеждан без прекъсване от 2002 до 2018 г.

Работи основно в областта на симбиозата на танцовата култура на различните етноси и региони.

Председател е на Сдружение „Културен център за социална демокрация и защита правата на човека“ и дългогодишен член на Националния и Областен съвет – Видин за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси и на Комисията по култура и медии към Националния съвет.

Методи Филчев е носител на множество национални, регионални и местни отличия и награди от фестивали, прегледи на танцовото изкуство и фолклорни празници и на орден „Св.св. Кирил и Методий“ II степен за принос за развитието на междуетническото сътрудничество.

Умира на 28 август 2020 г. във Видин.