На снимката са Мария Рангелова и Йордан Тодоров – Сики /виж отделна статия за него/.

Народната певица Мария Рангелова е родена на 25 октомври 1943 г. в с. Генерал Мариново в заможно и артистично семейство, в което народната песен и обичай са били на особена почит. От най-ранна възраст тя се качва на сцената като изпълнител на народни песни и рецитатор, а детската и младежката ѝ мечта е да бъде актриса. Средното си образование завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“, а на сцената като талантлива изпълнителка на народни песни, с богат репертоар се качва през 1963 г.  Развива своя певчески талант в самодейни хорови формации и чрез солови участия по читалищни сцени, на прегледи и фестивали на народното творчество и съвсем естествено, когато се създава Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“- Видин през 1972 г. тя е назначена за първата щатна солистка и остава такава до пенсионирането си през 1998 г., но продължава да е канена и да участва  освен в десетките програми и турнета на ансамбъла, така и със солови изпълнения в различни културни и концертни прояви. Дълготрайно е и участието ѝ като солистка и на оркестър „Видин“ с ръководител Вени Петков /виж отделна статия/.

Най-популярните ѝ песни са „Либе ле, либе, Тудоре“, „Бела се зора зазорила“ и „Дунаве, бели Дунаве“.

Мария Рангелова има записи в БНР, БНТ, „Балкантон“ и на грамофонните плочи, аудио и видео касетите и дисковете на ансамбъл „Дунав“ и оркестър „Видин“.

По повод честването на 50-та годишнина на АНПТ „Дунав“- Видин през 2022 г. тя е отличена посмъртно със „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Майка е на актьора Красимир Рангелов /виж отделна статия/ и е баба на актьора Иван Красимиров Рангелов /виж отделна статия/.

Умира на 24 ноември 2019 г. във Видин.

                                        На снимката е Мария Рангелова със сина си Красимир Рангелов и внука си Иван Рангелов.