Родена е на 5 април 1935 г. в гр. Бургас. Висшето си образование завършва във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Актьорско майсторство” през 1959 г. и още същата година започва професионалната си актьорска кариера във Видинския драматичен театър “Владимир Трандафилов” с директор Хачо Бояджиев /виж отделна статия/. През 1962 г. се премества в Народния театър за младежта – София, където играе до пенсионирането си през 1991 г.

Знакови роли в творческата ѝ биография са Флорела в “Учителят по танци” от Лопе де Вега, играна на Видинска сцена, Здравка в “Изпити” от Драгомир Асенов, г-жа Бьов  в “Носорози” от Йожен Йонеско и др. Прави забележителна роля и в оперетата “Царицата на чардаша” от Имре Калман.

Мара Чапанова демонстрира актьорските си музикални таланти от детските си години в предавания на БНТ, хор “Бодра смяна” и хора на Софийските девойки. Пише стихове и разкази, които публикува в различни издания, но в последните години предимно в Алманасите на Дамския литературен салон “Евгения Марс”.

Автор е на стихосбирките “П=3,14” и “Шапка с перо”, както и на биографичната книга-портрет “Един негероичен герой” за покойния си съпруг композитора Георги Тутев.