Мара Савова Чапанова е родена на 5 април 1935 г. в гр. Бургас. Висшето си образование завършва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ през 1959 г. и още същата година започва професионалната си актьорска кариера във Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ с директор Хачо Бояджиев /виж отделна статия/. През 1961 г. проф. Боян Дановски я гледа на видинска сцена в пиесата „Главата на другите“ от Марсел Еме и заедно с Димитър Манчев /виж отделна статия“ ги поканва в новосъздадения Сатиричен театър в София. През 1962 г. тя  се премества в Народния театър за младежта – София, където играе до пенсионирането си през 1991 г.

Знакови роли в творческата ѝ биография са Флорела в „Учителят по танци“ от Лопе де Вега, играна на Видинска сцена, Здравка в „Изпити“ от Драгомир Асенов, г-жа Бьов  в „Носорози“ от Йожен Йонеско и др. Пак на видинска сцена прави забележителна роля и в оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, в която блясва с музикално-певческия си талант и Димитър Манчев..

Мара Чапанова демонстрира актьорските си музикални таланти от детските си години в предавания на БНТ, хор „Бодра смяна“ и хора на Софийските девойки. Пише стихове и разкази, които публикува в различни издания, но в последните години предимно в Алманасите на Дамския литературен салон „Евгения Марс“.

Автор е на стихосбирките „П=3,14“ и „Шапка с перо“, както и на биографичната книга-портрет „Един негероичен герой“ за покойния си съпруг композитора Георги Тутев.