Актрисата Магда Шалева е родена на 17 март 1960 г. в гр. Бургас. Средното си образование завършва в ТМТ-Бургас, а висше във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1982 г. в класа на проф. Надежда Сейкова и проф. Николай Люцканов, специалност „Актьорско майсторство“. Състудентка е с Мартина Вачкова, Венелина Гюрова, Емилия Гиргинова, Владимир Пенев, Боряна Павлова, Ирен Кривошиева, Сашо Дойнов, Нели Топалова и др. Дипломните спектакли, с които завършват института са „Женска управия“ от Аристофан и „Антигона“ от Софокъл. Разпределена е във Видинския драматичен театър „Владимир Трендафилов“, където играе три сезона. След което се завръща в Бургас, а по-късно емигрира в Италия.

На видинската сцена Магда Шалева пресъздава образа на момичето в пиесата „Нерви за любов“ /1984/ от Кирил Топалов, на Светльо в „Меко казано“ от Валери Петров  и в повече от десет пиеси от български и чужди автори.

Има и роли в киното – „Човек на паважа“ /1986/ с режисьр Хачо Бояджиев /виж отделна статия/ и по сценарии на Петко Здравелин /виж отделна статия/ върху неговата книга „Изповеди на стария прокурор“, „Разводи, разводи…“ /1989/ и др.

На горната снимка е Магда Шалева със своите състудентки от ВИТИЗ, а на долната е тя на честването на 130-та годишнина на Видинския театър през 2021 г.