Роден е на 30 септември 1954 г. в София. През 1980 г. завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Крикор Азарян, специалност “Актьорско майсторство” и по разпределение постъпва в трупата на Видинския драматичен театър “Владимир Трендафилов” заедно със съпругата си Даниела Горанова – Фъркова/виж отделна статия/. В продължение на три сезона играе в повече от 10 спектакъла и се въплъщава в образите на Другия Петър в “Книга на царете” от Маргарит Минков, Труфалдино в “Слуга на двама господари” от Уилям Шекспир, Фарятиев във “Фантазиите на Фарятиев” от Людмила Петрушевска, дебют на режисьора Димо Дешев /виж отделна статия/ и др. Актьрската му кариера преминава през сцената на Драматичен театър – Русе/седем сезона/, а от 1992 г. е в Сатиричния театър – София. Гастролирал е в Русенската опера, театър “Сълза и смях”, частните театрални трупи “Диалог” и “Алтернатива”.

Любомир Фърков има впечатляващи участия в телевизионни филми и сериали – “Баш майсторът”, “Тесни обувки”-главна роля в 7 серии, главна роля и в петнайсетсерииния филм “Апартамент под наем” и др.

През 1994 г. създава собствена продуцентска къща “Фъри”, която през 2008 г. преструктурира в широкоспектърна агенция реализирала комедийния спектакъл “Гълтай”, шоу програми, реклами за търговската мрежа и продуцентски инициативи.

След 1997 г. започва да снима авторските си безсловестни скечове със заглавие “Пумпал”, реализира и забавното предаване “Мухи в ефир” и се включва в различни шоу спектакли.

Носител е на наградата за второстепенна роля на Съюза на артистите в България през 1987 г. и на втора награда на Осмия национален преглед на българската драма и театър през 1989 г.