Актьорът и режисьорът Любомир Иванов Фърков е роден на 30 септември 1954 г. в София. През 1980 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Крикор Азарян, специалност „Актьорско майсторство“ и по разпределение постъпва в трупата на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ заедно със съпругата си Даниела Горанова – Фъркова /виж отделна статия/. В продължение на три сезона играе в повече от 10 спектакъла и се въплъщава в образите на Другия Петър в „Книга на царете“ от Маргарит Минков, Труфалдино в „Слуга на двама господари“ от Уилям Шекспир, Фарятиев във „Фантазиите на Фарятиев“ от Людмила Петрушевска, дебют на режисьора Димо Дешев /виж отделна статия/, изпълнява ролите и на четиримата братя в пиесата „Комедия за калпаците“ от Панчо Панчев, отново под режисурата на Димо Дешев и др. Актьорската му кариера преминава през сцената на Драматичен театър – Русе /седем сезона/, а от 1992 г. е в Сатиричния театър – София. Гастролирал е в Русенската опера, театър „Сълза и смях“, частните театрални трупи „Диалог“ и „Алтернатива“, театрите в Търговище, Кърджали и др.

Любомир Фърков има впечатляващи участия в телевизионни филми и сериали – „Баш майсторът“, „Тесни обувки“- главна роля в 7 серии, главна роля и в петнайсетсерийния филм „Апартамент под наем“ и др.

През 1994 г. създава собствена продуцентска къща „Фъри“, която през 2008 г. преструктурира в широкоспектърна агенция реализирала комедийния спектакъл „Гълтай“, шоу програми, реклами за търговската мрежа и продуцентски инициативи.

След 1997 г. започва да снима авторските си безсловестни скечове със заглавие „Пумпал“, реализира и забавното предаване „Мухи в ефир“ и се включва в различни шоу спектакли.

Носител е на наградата за второстепенна роля на Съюза на артистите в България през 1987 г. и на втора награда на Осмия национален преглед на българската драма и театър през 1989 г.