Архитект Любомир Огнянов Станиславов е роден във Видин. Син е на известните видински строителни инженери Богдана и Огнян Станиславови и е брат на проф. д-р Милена Огнянова Станиславова /виж отделна статия/. Средното си образование той  завършва в Математическата гимназия „Екзарх Антим I“ в родния си град, а висше в УАСГ – София, специалност „Архитектура“ в класа на проф. Тодор Кръстев през 2001 г. Специализирал е в университетите във Валядолид, Испания и Грац, Австрия. Хоноруван преподавател е в катедра „Теория и история на архитектурата“ на УАСГ.

Арх. Любомир Станиславов ръководи проектанския екип осъществил преустройството на НДК за Българското председателство на ЕС, създаването на проекта на седалището Хълмовете на Плана, шоурумите на Infiniti и Hyundai, МОЛ и офис сграда Сердика София Център. Във Видин проектира преустройството на Синагогата. Ръководи екипи създали проекти за множество офис сгради, обществени и жилищни сгради и обществени и частни пространства.

От 2004 г. до 2015 г. работи като издател с международни партньори като ВВС, Woridwide, Conde Nast, Holai, Axel Springer и Economist. От 2015 г. е изпълнителен директор на Аутомобил Клъстер България и на Българската работодателска асоциация „Иновативни технологии“. От 2004 г. е и собственик и главен архитект е на собствено архитектурно ателие „S Architectural Tedm“ ЕООД .

През годините участва самостоятелно или с ръководените от него екипи в различни конкурси и изложби, печелейки множество награди. Носител е на голямата награда за преустройството на зала „Света София“ в пленарна зала в сградата на Народното събрание.