Диригентът и композиторът Любомир Денев е роден на 12 септември 1951 г. във Видин. Израснал в семейство на музиканти, той от най-ранна възраст се занимава с музика – свири на акордеон и цигулка. Учител по цигулка на него и на брат му е концертмайсторът на видинската филхармония Петър Хаджиангелов /виж отделна статия/. Средното си образование Любомир Денев завършва през 1971 г. в Средното музикално училище – София, като ученик на проф. Добри Палиев с придобита специалност по ударни инструменти, но още като ученик композира джаз и поп музика и свири във филхармония „Пионер“ към Националния дворец на пионерите-София, възстановена през 2008 г. от сина му Любомир Денев – младши /виж отделна статия/.

     Висшето си образование Любомир Денев завършва в Националната музикална консерватория през 1979 г., специалност „Композиция“ в класа на проф. Цветан Цветанов и проф. Парашкев Хаджиев. Специализира и за оркестров диригент при проф. Константин Илиев /виж отделна статия/. По време на студентските си години създава джаз-трио, с което изнася концерти в страната  и участва в престижни джаз фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Също като студент, през 1977 г.,  печели конкурс за стажант-диригент на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, където прави музикалните постановки на редица класически и съвременни мюзикъли. През 1980 г. специализира диригентско майсторство в Италия, през 1981 г. в Холандия, а през 1983-84 г. по линия на културния обмен посещава САЩ. Напуска ДМТ “Стефан Македонски“ през 1986 г. и става диригент на свободна практика. Гастролира в симфоничните оркестри в Русе, Бургас, Варна, Пловдив и Симфоничния оркестър на БНР, с който прави записи предимно на нови български творби. През 1995 г. специализира композиция при проф. Анатол Виеру, който гостува в Русе. Прави записи и със Симфоничния оркестър на гръцкото радио и телевизия и записи за два компактдиска на „Конкорд-Рекърдс“ /1996 г. и 1998 г./ Едновременно с това прави свои солови джаз рецитали във Франция, Германия, Словакия и Унгария и изнася концерти и лекции в Международния културен център Вила Конкордия, Бавария.

     Като композитор Любомир Денев твори симфонична и камерна музика, поп и джаз музика, музика за театрални спектакли, филми и телевизионни предавания. Автор е на мюзикълите „Напразни усилия на любовта“, „Законът на джунглата“ и „Алиса в страната на чудесата“, които гостуват и в чужбина, представят се в превод на чужди езици и му носят престижни награди, както и на първата българска джаз опера „Вечеря в Манхатън“, чиято премиера се състоя през 2021 г. През 2022 г. излиза плочата му „Джаз трио-часът на джаза“.

     Печели АСКЕЕР /2001/ за театрална музика и Кристална лира за джаз /2006/, както и награди от конкурси и фестивали в страните от Европа, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Китай, Египет и Индия.

     Синът му Любомир Любомиров Денев-младши също се посвещава на музиката /виж отделна статия/.