Любомир Любомиров Денев – младши е роден през 1988 г. в София. Син на роденият във Видин диригент и композитор Любомир Денев /виж отделна статия/. Пет годишен Любомир Денев – младши започва да учи пиано. Композира от 6 годишен. Първото му музикално произведение се казва „Влак“. Средното си образование завършва през 2007 г. в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на проф. Иван Дреников, специалност „Пиано“ и с втора факултативна специалност „Дирижиране“  при Деян Павлов, а висше през 2012 г. в Музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Пламен Джуров, специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ и втора специалност „Оркестрация“ при проф. Александър Текелиев. Посещава и майсторски класове по дирижиране в Литва. Носител е на стипендията „Приятели на България“ за най-добър студент. Още в годините на своето следване става втори и главен диригент на възродената младежка филхармония „Пионер“ /2010/ и се явява на конкурси по дирижиране /2011/, а първата му работа след дипломирането е на пианист в Софийската опера и балет. След 2012 г. е гост диригент на Софийска филхармония, Нов симфоничен оркестър, Симфониета-София, Симфониета-Видин, Симфониета-Враца и постоянен диригент на Sofia Session Orchestra. Има успешни турнета с български симфонични оркестри в страната и в Китай, Унгария, Сърбия, Гърция, Турция и Германия. Той е един от основателите и дирижира Балканския младежки оркестър, създаден в сътрудничество с Министерството на образованието в България, Фондация “Проф. Влади Симеонов“  и няколко от балканските средни и висши училища  по музика.

     Любомир Денев-младши пише симфонична и инструментална музика, както и музика за игрални, документални и анимационни филми и компютърни игри. Негова е музиката на серийния филм „Знакът на българина“ по едноименните романи на Димитър Недков. Носител е на наградите за композиция – „Музиката и земята“ /2007/, „Дико Илиев“ /2008/ и „60 години Софийски духов оркестър“ /2012/.

На 9 декември 2021 г. Пазарджишкия симфоничен оркестър изпълнява музиката към неговия балет „Неродена мома“, а на 13 декември 2021 г. ансамбъл „Мистерията на българските гласове“ изпълнява в столичната зала  вокалния му опус за женски хор „Замучи се Божа майка“.