Любомир Гуляшки е роден на 13 април 1939 г. в София. Скулптор и художник. Родовият му корен е от видинския край – син е на писателя Андрей Стоянов Гуляшки /виж отделна статия/. Висшето си образование завършва в Художествена академия – София, специалност „Скулптура“ в класа на проф. Любомир Далчев през 1963 г.

Дванадесет годишен се отдава на каменоделството, а по-късно и на изделията от ковано желязо. Работи портрет и монументална декоративна пластика в камък и дърво. Учи се най-вече от Преслав Кършовски и е автор на единствения изцяло железен шкаф, на внушителния паметник на Георги Караславов в гр. Дебър, Северна Македония и на кориците на част от книгите на своя баща Андрей Гуляшки.

Любомир Гуляшки участва в редица национални изложби, но е излагал свои творби и в международни изложения във Франция, Япония и други чужди страни. Негови творби се съхраняват в почти всички художествени галерии в България, както и в частни колекции у нас и в чужбина.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхранява скулптурата му „Глава на Андрей Гуляшки“ – бронз 35/45/36 см.