Журналистката Лидия Каменова е родена на 17 септември 1960 г. във Видин. Средното си образование завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“ през 1978 г. и е приета за студент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дипломира се в университета като магистър със специалност „Български език и литература“ и втора специалност „История“ през 1982 г. и започва работа като ученически организатор, а по късно като секретар по идеологическите въпроси на ОбК на ДКМС-Видин. През 1987 г. преминава на работа като репортер и редактор във в. „Червено знаме“ и неговия приемник в. „Бъдин“. От 1992 г. до 1993 г. е редактор на в. „Анонс“, а от 1993 г. до 1997 г. е репортер, редактор, главен редактор и изпълнителен директор на първата кабелна телевизия във Видин /ТВВ/, като едновременно води авторски предавания и снима по собствени сценарии и режисура документални филми. През периода 1997-98 г. е съсобственик на рекламна и PR агенция „Фиеста“, и отново до 1999 г. главен редактор на ТВВ. През 1999 г. е назначена за кореспондент на БНТ за област Видин и изпълнява тази длъжност в продължение на 15 години  до 2014 г., след което преминава на свободна журналистическа практика и е автор на репортажи за различни телевизии, включително БНТ. Специализирала е „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2001-2002 г. и е участвала в редица квалификационни и обучителни курсове.

Работила е по редица проекти в сферата на образованието, съдебните институции, музеите и на неправителствени организации. Била е председател на Родителското настоятелство на ГПЧЕ „Йордан Радичков“- Видин. Член е на Съюза на журналистите в България.

Лидия Каменова е автор е на множество  документални филми, сред които са и  „Един ден в Европейския парламент в Страсбург“ /2008/ и „Големите надежди“ /2010/- представен в ЕП в Брюксел.

Носител е на награди, плакети и грамоти на местно, национално и европейско ниво за отлична и обективна журналистика.

Владее и използва в журналистическата си дейност английски, руски и сърбохърватски език.