Световно известната флейтистка проф. Лидия Ошавкова, наричана „Първата дама на флейтата в България“ и „Вълшебната флейта на България“ е родена през 1942 г. във Видин, от където е майка ѝ Вера Станкова Ошавкова, която е с висока музикална култура и отлична изпълнителка на италиански канцонети, руски романси и български шлагерни песни, но завършва философия и се отдава на учителската професия и семейството. Лидия Ошавкова е дъщеря на бащата на българската социология, проф. Живко Ошавков, племенничка на художника и поета Димо Добрев – Волонид /виж отделна статия/ и сестра на художника Лъчезар Живков Ошавков /виж отделна статия/. През 1945 г. семейството ѝ се премества в София, където тя от най-ранна възраст започва да свири на пиано при доц. Лилия Костова и въпреки че завършва и средното си образование в Софийското музикалното училище с пиано, в класа на Ангел Генов и три години пее и в хор „Бодра смяна“, като счита диригентът на хора Бончо Бончев за един от най-добрите си музикални учители висшето си образование завършва в Националната музикална академия със специалност „Флейта“ като възпитаничка на проф. Йордан Киндалов. По-късно специализира със същия инструмент при Василе Жиану в Румъния и Жан-Пиер Рампал и Ален Марион /1968-76/ в Париж и Ница. Тя прави и първият самостоятелен флейтов рецитал в България.

След спечелен конкурс през 1964 г. е приета на работа в Софийската филхармония, а от 1966 г. до 1994 г. е първа флейтистка на формацията. Едновременно с това през 1989 г. основава и Нов камерен ансамбъл и е негова солистка до 1995 г. През следващите години основава и също е солистка на дамски камерни оркестри в Германия, България и Люксембург. С тях и с други музикални състави, както и със солови концерти участва в десетки фестивали и турнета в България, Италия, Франция и Япония. Има многобройни записи и издадени компактдискове със солови и концертни произведения с нейно участие.

Лидия Ошавкова води от дълги години майсторски класове и школи в България, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Швейцария, Франция, Корея, Турция и други страни и е професор по флейта в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Тя е носител на наградата „Златна Муза“ на Руския културно-информационен център /1992/ и на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните дейци в България /2003/. Член е на Италианската флейтова академия.