Обоистът, педагогът и общественикът Кръстьо Тофишев е роден на 28 август 1927 г. в с. Градец, Видинска област. От дете свири много добре на народни инструменти и особено на окарина, има и солови песенни изпълнения в училищни и общоселски тържества и е барабанчик в училищния оркестър. През 1943 г. е приет като ученик-музикант в духовия оркестър на Трети бдински полк с капелмайстор Борислав Михайлов /виж отделна статия/. Последователно свири на флейта, обой, кларинет и саксофон. През 1947 г. е приет за оркестрант в симфоничния оркестър на читалище „Цвят“, където свири на обой, като още на прослушването композиторът Петко Стайнов му дава изключително висока оценка. По-късно е приет на работа в Радиооркестъра при Българското национално радио и специализира при редица водещи преподаватели в консерваторията. В периода 1964-1965 г. е на специализация в Прага, Чехия и изнася концерти като солист. От 1966 г. до 1974 г. работи като обоист в симфоничния оркестър към операта на Кайро, Египет и едновременно е преподавател в местната консерватория. През 1976 г. се премества в Техеранската филхармония, Иран, като отново води курс за обоисти с 18 студенти. От 1979 г. е солист във Видинския симфоничен оркестър до 1991 г. Като педагог създава много обоисти, които и днес са на концертните подиуми  у нас и в чужбина .

Кръстьо Тофишев е активен гражданин и общественик. Бил е общински съветник /1991-1998/ в общински съвет Видин от групата на Българската социалистическа партия, член на настоятелството на Видинското читалище „Цвят“ и на други обществени организации и инициативни комитети. След 1996 г. до смъртта си е неотменно председател на Клуб на пенсионера „Белия Дунав“.

Носител е на високи професионални  и държавни отличия, сред които орден „Св.св. Кирил и Методий“, втора и първа степен, „Златен орден на труда“ и Медал на Съюза на музикалните дейци. Лауреат е на международни конкурси и е удостояван с грамоти и отличия на различни музикални празници и събития.

През 2005 г. Общински съвет Видин му присъди званието „Почетен гражданин на Видин“.

Умира на 14 май 2010 г. във Видин.