Роден е на 9 януари 1955 г. в с.Неговановци. Средното си образование завършва в Средното музикално училище „Филип Кутев“- Котел през 1974 г. През периода 1976-1980 г. завършва висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност „Изпълнител и преподавател по народни инструменти и народно пеене“ и започва работа като ръководител на битови състави, народен певец-солист на фолклорна група към ДО“Театър и музика“- София и индивидуален изпълнител. От 1983 г. става артист-солист на ансамбъл „Загоре“, където от 1990 г. до 1998 г. е вече диригент на хоровия състав, а от 2003 г. и репетитор на хора. Активно работи като член на фестивални журита и концертриращ изпълнител у нас и в чужбина. Има десетки записи в Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Красимир Станев е един от любимците и най-добрите последователи на Йовчо Караиванов. Първите си записи прави още като студент в пловдивското радио през 1977 г. с песни обработка на Стефан Мутафчиев и Христо Урумов. По-късно работи и с композиторите Димитър Пенев, Красимир Кюркчийски и Петър Крумов.  Доц.Йорданка Неделчева автор на книгата „Красимир Станев – Славеят на Тракия“/2013/, пише за него – „Песните му са с широк тематичен диапазон -хайдушки, исторически, семейно-битови, песни за трапеза, седенкарски и са едни от най-предпочитаните и любими. Отдал се на тракийския край, неговият „глас“ непрекъснато се е обогатявал и разраствал. Онаследил майсторството на народния певец Йовчо Караиванов, той се явява като един чудесен изпълнител и носител на песенен тракийски фолклор, без предпочитания към мензурните или безмензурните мелодии. Краси пееше широко, отворено, с голяма любов и винаги от сърце, винаги с душа, с дълбоко вътрешно съпреживяване. Обаятелен и артистичен, с нежен мъжки тембър, с ясна, чиста дикция. Той имаше ярко индивидуален глас, изразен с високо професионално и сценично майсторско изпълнение. За него народното пеене не беше толкова професия, колкото жизнена и творческа съдба.“ Сред най-популярните му песни са – „Снощи станах сънен буден“, „Гледача ходи из село“, „Иван на Добра думаше“, „Русан на Руска думаше“, „Диляна мома хубава“, „Чолак Неделчо войвода“, „Янка по двор ходи“ и др.

Издал е една малка плоча/1988/, една дългосвиреща плоча/1991/ и една аудиокасета/1990/.

Носител е на множество награди, на лауреатско звание от надсвирване в Стамболово с оркестър „Орфей“ през 1985 г. и на Бронзова лира на СБМТД-София за върховни постижения през 1999 г.

През 2011 г. неговият последовател Николай Гурбанов създава във Варна Музикално-фолклорен клуб „Красимир Станев“, който да популяризира неговите песни.

Красимир Станев умира на 5 февруари 2010 г. в Стара Загора.